Cykla säkert: 7 cykelhjälmar för barn

Cykla säkert: 7 cykelhjälmar för barn

Hjälmen är livsviktig! Utan hjälm blir det ingen cykeltur oavsett om barnet cyklar på egen hand eller skjutas av en förälder i cykelsits eller cykelkärra. Allt för föräldrar har tagit fram 7 riktigt bra cykelhjälmar för barn som skyddar huvudet. 

Den här artikeln innehåller reklamlänkar. 

Att cykla med barnen är en mysig och rolig aktivitet för hela familjen men det är viktigt att man har rätt utrustning och skyddar barnen (och sig själv) med en ordentlig cykelhjälm. Att använda cykelhjälm är coolt och det är viktigt att du som förälder föregår med gott exempel och själv bär cykelhjälm. 

 

Vad ska man ha för cykelhjälm till barn?

Allt för föräldrar har tagit fram sju bekväma och säkra cykelhjälmar för barn att klicka hem.  

 

1. Nordic Hoj Bamse Cykelhjälm

En cykelhjälm av högsta kvalitet med grönt spänne för barn upp till sju år. Ett fint Bamse motiv på cykelhjälmen som går hem hos barnen. Klicka hem den härifrån!

 

2. Tilda's Cykelhjälm Babblarna

En bekväm cykelhjälm med ett härligt motiv från Babblarna med grönt spänne. Testad för sneda islag av KTH och uppfyller EU-standard. En cykelhjälm som både är söt och säker! Klicka hem den härifrån!

 

3. Giro Scamp MIPS Cykelhjälm, Bright Pink Pearl

 

En cykelhjälm för barn från Giro med MIPS teknik som skyddar hjärnan mot sneda islag och rotationsvåld. Vid olyckor är det vanligt att man slår i huvudet snett fram- eller bakifrån, MIPS är som ett inre skal i hjälmen som roterar med huvudet och skyddar mot både raka och sneda fall. Finns i flera olika färger och fina motiv. Klicka hem den härifrån! 

 

4. Pinepeak Nyckelpiga Cykelhjälm, Röd/Svart

En säker cykelhjälm från Pinepeak med grönt spänne. Klicka hem den härifrån!

 

5. Bell Spark JR MIPS Cykelhjälm, Mat Black
 

 

En tuff och säker cykelhjälm med MIPS som sitter bekvämt på huvudet med optimal passform. Klicka hem den härifrån!

 

6. STOY Leo Pattern Hjälm

En cykelhjälm för barn från STOY med grönt säkerhetsspänne. Klicka hem den härifrån!

 

7. Giro Dime FS MIPS Cykelhjälm, Matte Blue
 

 

En robust cykelhjälm som både är skön och säker med MIPS. Ett måste under barnens alla äventyr. Finns i flera fina färger här.

 

Hur ska en cykelhjälm för barn sitta?

Hjälmen ska vara i en lämplig storlek och sitta fast ordentligt, du ska absolut inte köpa en lite större cykelhjälm med tanken om att barnet ska växa i hjälmen. Cykelhjälmen ska inte halka av barnets huvud eller hamna på snedden och man ska kunna få in två fingrar mellan hakan och cykelhjälmens rem. Hela huvudet ska skyddas! Cykelhjälmen ska täcka barnets panna, hjässa och bakhuvud och sitta fast ordentligt. Det är superviktigt att cykelhjälmen inte sitter för långt bak då det är väldigt vanligt att man slår i tinningen och pannan vid olyckor.

Barn under sju år ska använda en särskild cykelhjälm, en så kallad småbarnshjälm med ett grönt spänne. Det gröna spännet fungerar så att om barnet skulle fastna i något när de leker så kommer spännet att lösas ut vid en viss belastning.

För att hitta rätt storlek på cykelhjälmen ska man mäta barnets huvud, du mäter huvudet där det är som bredast. 

 

När kan barn börja använda cykelhjälm?

Du kan ta med småbarn på cykelturen från att de kan sitta stadigt på egen hand i cykelsitsen eller cykelkärran och det brukar ske runt nio månaders ålder. När barnen cyklar på egen hand eller skjutas av en förälder måste de ha på sig en cykelhjälm då det är lag på att alla barn under 15 ska ha cykelhjälm. 

Artikelbild: Unsplash/ Barett Ward

Läs mer:

Dags för cykeltur? 8 säkra cykelsitsar för barn

Elsparkcykel till barn: Åldersgräns, säkerhet och priser