Då växer bebisens fontanell ihop

Då växer bebisens fontanell ihop

Fontanellen är det området på bebisens huvud som inte är täckt av skallben, eftersom det inte hunnit växa ihop ännu. Men hur lång tid tar det egentligen för skallbenet att växa ihop? Vi har svaret.

Vuxnas skallben är i en enda del, och sitter ihop med ansiktsskelettet. På bebisar består skallbenet däremot av fem olika bendelar. Förutom ansiktsskelettet, består bebisens skallben av två pannben, två hjässben och ett hjässben.
 

När växer bebisens fontanell ihop?

Skallbenet är inte ihopväxt på bebisar eftersom det gör det enklare för huvudet och bebisens kropp att födas ut under förlossningen. Under bebisens första tid kan huvudet ha en lite konstig form eller vara lite svullet, men det brukar lägga sig efter några veckor.

Med tiden växer huvudets olika bendelar ihop, och fontanellen försvinner. Hur lång tid det tar för fontanellen att växa ihop varierar från barn till barn, men den bakre fontanellen brukar växa ihop efter cirka tre månader, medan det för den främre brukar ta cirka två år innan den växer ihop helt.

Nu, eller snart, när ni har fått barn kommer ni märka att din och din partners relation kommer att förändras. I videon nedan kan du se hur den ändras.