Dags för cykeltur? 8 säkra cykelsitsar för barn

Dags för cykeltur? 8 säkra cykelsitsar för barn

När hela familjen ska cykla till stranden kan små barn behöva åka i en cykelsits. Det är viktigt att cykelsitsen är trygg och säker  för att undvika olyckor. Allt för föräldrar tipsar om 10 cykelsitsar för barn som toppar listorna.

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

När barnet är från 9 månader upp till 3 år fungerar cykelsitsar utmärkt. Frammonterade sitsar kan rekommenderas till riktigt små barn under 15 kg, men dessa är relativt ovanliga. Bakmonterade cykelsitsar har nu för tiden smarta funktioner som fungerar för de allra minsta. När du kan börja med cykelsits beror självklart på ditt barns individuella utvecklingskurva – barnet behöver kunna stabilisera huvudet själv. 

Viktklasser för cykelsits

Det finns två olika viktklasser för cykelsitsar för barn. Dessa är 15kg och 22 kg. Om du har flera barn som ska använda samma sits kan små barn åka i den övre viktklassen – dock behöver du då en sele samt fotstöd. Annars finns det risk för att mindre barn trillar ut ur cykelsitsen. 

 

Cykelsits för barn – upp till 22 kg

1. Thule RideAlong Cykelsits, Dark Grey

Cykelsits från Thule har justerbar vadderad sele samt inbyggt stötdämpning – bekvämt för ditt barn! Sitsen kommer med lås, fotstöd och fotremmar. Här hittar du cykelsitsen!

2. Thule RideAlong Cykelsits, Warm Yellow

 

Klicka hem den i orange här!

3. Thule Yepp Nexxt Maxi Frame Mount Cykelsits, Obsidian Black

Den här cykelsitsen monteras enkelt på din pakethållare. Den är både smidig och stabil. Klicka hem cykelstolen här!

4. Hamax Kiss Cykelsits, Röd

Den här smarta cykelsitsen monteras enkelt i sadelstolpen. Den fungerar därför utmärkt på cyklar utan pakethållare. Här hittar du den.

5. OKBaby Baby Shield Cykelsits med Ramfäste, Grå

Cykelsitsen har ordentliga sidostöd som skyddar vid fall av olycka. Sitsen fäster enkelt på pakethållaren och håller ditt barn tryggt. Klicka hem den här!

6. Britax Römer Jockey 3 Comfort Cykelsits, Grey

Smart cykelsits med justerbart fotstöd samt rygglutning.
Här kan du klicka hem den!

7. Hamax CARESS Cykelsits, Vit

Designad cykelsits med justerbara funktioner som enkelt kan ändras manuellt. Dessutom skyddar den ordentligt från cykelhjulet! Klicka hem den här.

8. Hamax Kiss Cykelsits, Grey/Orange/White

Cykelsits med fäste för sadelstolpe hittar du här!

Tillbehör cykelsits: Sittdynor 

Lila sittdyna

Sittdyna med memoryfoam hittar du här.

Svart sittdyna till cykelsits och barnvagn

Svart absorberande sittdyna hittar du här.

Så vet du om din cykelsits är säker

Inom EU finns det krav på att cykelsitsar ska vara certifierade enligt EN14344. Alla cykelsitsar med denna certifiering är säkra och uppfyller kraven. 

Kan man använda gamla cykelstolar? 

Enligt organisationen NTF bör inte gamla cykelstolar eller cykelsitsar för barn återanvändas. Detta beror på att det kan ha uppkommit sprickor eller ljusa partier i plasten, vilket minskar skyddet vid fall av olycka. Äldre modeller av cykelsitsar består även ofta av tyg och stålrör – material som inte längre rekommenderas.

Undvik olyckor när du cyklar med cykelsits

Det är kanske inte många som känner till att de främsta olyckorna med cykelsitsar uppkommer när cykeln står still. Tänk alltid på att inte lämna barnet i sitsen när du parkerar cykeln. 

 

Läs mer: 

Springcykel: 11 cyklar som tränar balansen

Bumbostol: Stor guide till den omtalade barnstolen

 

Artikelbild: Romrodphoto / Shutterstock