Därför ska du aldrig säga

Därför ska du aldrig säga "polisen kommer och tar dig" till ditt barn

Har du någonsin sagt till ditt barn "om du gör det där kommer polisen och tar dig"? Eller kanske har du fått höra det själv när du var liten? Att få barn att tro att polisen är någonting som är farligt eller ont är bland det dummaste man kan göra, självklart för många men tyvärr inte för alla. Det förklarar "Polisen i Kävlinge, Burlöv, Lomma och Staffanstorp" så bra på sin Facebooksida där de målar upp följande scenario:

"Lyssna nu småbarnsföräldrar! Dags för handuppräckning... Föreställ er följande scenario.

Det är lördagsförmiddag och du och din äkta hälft bestämmer er för att ta er till det lokala köpcentret. Ni tar med er 3-åringen för en mysig familjedag med fika och shopping. Alla är på topphumör och ni hittar de där vinterskorna på rean. Med bestämda steg styr ni mot caféet för påfyllnad av kalorier och något att dricka. Självklart ska 3-åringen få den där kladdkakan och läsken, ni är ju trots allt på topphumör. Nu... alla vet vad 15 sockerbitar gör med en 3-åring. Energin ökar mångdubbelt och att sitta stilla är inte ett alternativ. Den lille gör konster i soffan som får vilken 35-plusare som helst att undra om de ens är fysiologiskt möjliga att utföra. De andra besökarna som sitter inom en radie av tjugo meter slänger undrande blickar hur det är möjligt att misslyckas så kapitalt med uppfostran... Brännande blickar och högljudda suckar räcker för att ni ska lämna kaféet med snabba steg.

Nu till det vi vill förmedla.

Ni ser nu två konstaplar som i sin tjänsteroll bland annat har till uppgift att besöka köpcentret för att träffa er om ni har frågor eller undringar. Mycket trevligt inslag i vår vardag.

Kommer ni ihåg scenariot ovan? Bra.

Ni ser konstaplarna komma i er riktning medan ni håller stadigt i er numera sockerkickade 3-åring. Lite svettiga och på något sämre humör säger ni ”kolla, nu kommer polisen och tar dig om du inte är snäll”. 
Er 3-åring stelnar till och ni låter konstaplarna passera medan barnet trycker sig mot er i hopp om att finna trygghet.

Känner ni igen er? Hand upp...

Följande dag:

Er 3-åring springer bort i sina nya vinterskor när ni är på lekplatsen och syns inte till. Ni letar förtvivlat men utan framgång. Ni ringer polisen i hopp om att vi ska hitta er 3-åring och det snabbt.
Vi tar alla lediga resurser i anspråk och letar i området. Vi ropar, hundar letar, bilar och motorcyklar kör runt i hopp om att hitta rymlingen. Dessvärre ringer orden ”polisen tar dig om du inte är snäll” i er 3-årings huvud.

Skulle du springa fram till någon som ”kommer ta dig om du inte är snäll”?

Vad säger ni om att vi kommer överens om följande i stället?

Nästa gång ni ser oss på köpcentret eller på torget, kom fram till oss i stället och avdramatisera polisen för er 3-åring så han eller hon kommer till oss när situationen kräver det. Vi möter otroligt nog många barn som är livrädda för oss och det gör ont i ett polishjärta.

Hjälp oss att hjälpa er... Ett hej och ett foto i polismössan kan rädda dagen.

Ps. Du kan ta ner handen nu

/Peter och Simon. Polisen Kävlinge"

Klicka här för att komma till inlägget på Facebook!

LÄS ÄVEN: Lösenordskydda ditt barn mot främmande människor?