Den blöjfria trenden

Den blöjfria trenden

Allt fler föräldrar väljer ett blöjfritt alternativ för sina barn. Vissa är måna om miljön och minska sopberget andra vill bli mer lyhörda för sina barns behov. Det kallas babypottning.

 

Vissa väljer att följa metoden redan från födseln, andra mellan 0-6 månader, då det sägs ge en lättare start. Metoden som heter EC - elimination communication, också kallat babypottning, är tillför att undvika blöjor. Föräldrarna lär sig istället att läsa av barnets signaler och rutiner för när hen behöver kissa eller bajsa. De som använder sig av babypottning menar att det, efter ett tag, är vanligt att man förstår när det är dags.

I Sverige har barn generellt blöja upp i 3-4 årsåldern, vilket jämfört med andra länder kanske kan ses som en längre tid. Barn kan också hindras att bli blöjfri med blöjor idag där de inte känner av att de kissat eller bajsat. Hur och när man ska sluta med blöja är alltid individuellt och handlar om att uppmärksamma barnets behov.

Babypottning går att anpassa till familjesituationen och utöva antingen på hel- eller deltid, eller kanske bara vid ett av behoven. Metoden börjar nu bli allt mer populär. Utöver att man lär sig vara lyhörd för sitt barns behov finns det en miljöaspekt som anhängarna ser som positivt; att minska sopberget. Blöjeksem är också något som kan undvikas genom babypottning.

 

Vad tycker du om Babypottning? Gå in på forumet och dela med dig av dina tankar och funderingar! 

 

Relaterade artiklar:
Pottskola