Annons:
Det här betyder lillprinsen Oscars namn

Det här betyder lillprinsen Oscars namn

Det senaste tillskottet i kungafamiljen har fått namnet Oscar Carl Olof och han blev hertig av Skåne. Det här betyder lillprinsens namn!

Oscar
Oscar betyder kärlek och stjärna. Oscar är ett keltiskt (iriskt) namn, troligen sammansatt av os "hjort" och cara "vän". Napoleon Bonaparte, som också hade läst "Ossians sånger", blev så förtjust i namnet Oscar där att han föreslog det som namn på sin gudson, som sedermera blev kung i Sverige, Oskar I (1799-1859).

Oscar var ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige kring millennieskiftet. Populariteten steg snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskar/Oscar var ett modenamn var kring förra sekelskiftet. Namnet togs in i den svenska almanackan 1812 för att hedra Oscar Bernadotte, sedermera Oscar I. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels son heter Oscar. Namnsdag: 1 december.

LÄS ÄVEN: Se alla populära pojknamn här »

Carl
Carl, mansnamnet Karl eller Carl är fornnordiskt och identiskt med substantivet karl och kan uttydas domare. Det finns 121969 män som har förnamnet Carl. Av dessa har 25 007 namnet Carl som tilltalsnamn/ förstanamn. Namnet Carl betyder "fri man". Namnet Carl kan även betyda Konung. Carl har namnsdag den 28 januari. Att lillprinsen fått namnet har nog både med farfar Carl XVI Gustaf att göra och morbror Carl Philip att göra.

Olof
Olof, nordiskt mansnamn med betydelsen "förfader" och "ättling". Namnet förekommer i olika former i hela det nordiska språkområdet och är känt i Sverige sedan 1000-talet. 
Olof Skötkonung, född omkring 980, död sannolikt under vintern 1021-1022, var kung av Sverige cirka 995-1022. Han var den förste sveakung som döptes och förblev kristen. Olof Skötkonung var dessutom först med att prägla mynt i Sverige.

År 2003 fick 235 pojkar namnet, varav 75 fick det som tilltalsnamn.10 pojkar fick namnet Olov som tilltalsnamn samma år. Namnsdag är 29 juli. Namnet har lillprinsen fått efter farfar Olle Westling.

LÄS ÄVEN: Alexander Erik Hubertus Bertil, det betyder prinsens namn 
 

(Källa: Svenskanamn.se

Annons