Det här händer om du får svamp i underlivet under graviditeten

Det här händer om du får svamp i underlivet under graviditeten

Under graviditet är det mellan två och tio gånger vanligare med svampinfektion i underlivet. Infektion är också mer svårbehandlad än annars. Kroppen har en mer gynnsam miljö för candidasvampen under graviditeten. Det beror på att östrogenhalterna är högre än vanligt, men ofta är också delar av immunförsvaret nedsatt. 
 
– Vid svampinfektion (Candida albicans) i underlivet uppstår klåda som kan vara väldigt intensiv, och ofta en vit grynig flytning. Slemhinnan i underlivet rodnar och det gör ont att ha samlag. Svampen i sig är inte farlig men jobbig när man inte blir av med den, säger Elisabeth Storch, legitimerad barnmorska.
 
Behandling med de receptfria läkemedlen som finns på apoteket brukar hjälpa tillfälligt, men infektionen kommer ofta tillbaka. För att slippa besvär under tiden kan man prata med sin barnmorska eller gynekolog om möjligheten att ta medicin med kräm eller vagitorier varannan eller var tredje dag under en längre tid. Ett medel som heter Gentianaviolett kan penslas enstaka gånger under graviditeten. 
 
– Vad man äter påverkar också genom att till exempel en kost med mycket socker ger en gynnsam miljö för svampen. Så det är absolut värt att se över sina kostvanor, säger Elisabeth Storch.
 
Liten risk att smitta barnet
Risken för överföring av candida från modern till barnet så att barnet får en infektion är mycket liten.
– Om mamman har en svampinfektion i underlivet vid förlossningen kan barnet smittas, men får då svampinfektion i munnen. Då kallas infektionen torsk, och har man otur kan barnet i sin tur föra över torsken på mammans bröstvårtor vid amning, säger Elisabeth Storch.
 
Torsken ger små vita spräckliga beläggningar, framför allt på slemhinnan mot kinden och dessutom kraftig beläggning på tungan. Det kan också bli röda små sår med sprickor i mungipan.
 
Problem vid amning
De flesta nyfödda barn som smittas vid förlossningen får inga symtom förrän efter cirka tre veckor. Det är bra att ta upp problemen med bvc eftersom amningen kan påverkas om barnet eller mamman har ont.
 
Att prata med bvc eller amningsmottagningen är viktigt också för att få rätt diagnos och behandling. Behandlingen mot torsk består av att man penslar barnets tunga och mammans bröst med ett läkemedel som heter Mycostatin.
 
– Man kan också prova att pensla barnets tunga med lite vichyvatten för att ändra barnets pH-halt i munnen så att torsken inte trivs,säger Elisabeth Storch.
 
Säg nej tack till svampen
Sök alltid läkare för att få en korrekt diagnos första gången du misstänker en svampinfektion. Det finns flera olika behandlingar mot svamp. 
 
Text: Malin Juell. Källa: Kunskapscentrum för infektioner under graviditet - INFPREG.
 
LÄS ÄVEN: Svamp i underlivet

Har du svårt att få barn kan IVF vara en lösning. Ta reda på flera frågor och svar i videon nedan!