Drunkningsolycka få föräldrar känner till

Drunkningsolycka få föräldrar känner till

Sommaren 2015 uppmärksammades en tragisk händelse i USA där en pojke drunknade, en timme efter att han badat. Anledningen var så kallad sekundär drunkning – ett fenomen få föräldrar känner till. Vi på Allt för föräldrar vill därför uppmärksamma tidiga tecken, men också försöka förklara vad så kallad sekundär drunkning innebär.

Sedan 2003 används inte olika drunkningsbegrepp, skriver hjärt- och lungräddningen, utan nu kallas alla situationer drunkningstillbud. Dock är sekundär drunkning än idag ett folkligt begrepp, det innebär att man får in vatten i sina lungor när man varit under vatten ofrivilligt och försökt dra in luft, men då istället fått i sig vatten. Personen får svårt för att ta upp syre och avge koldioxid. Det kan hända om man exempelvis tryckts ner eller ofrivilligt hamnat under vatten och då andats in. Detta kan resultera i för mycket vatten i lungorna. Sekundär drunkning är sällsynt och kan hända både barn och vuxna, men barn är mer utsatta.

Tragedin i USA
Tidigare i somras uppmärksammades en tragisk olycka som inträffade i South Carolina, USA. Cassandra Jacksons son Johnny dog plötsligt och utan förvarning. De hade varit vid den offentliga poolen och på väg hem hade inte sonen visat några tecken på sjukdom. När det kom hem hade han sagt sin mamma att han kände sig trött. Johnny lade sig för att vila och när mamma Cassandra tittade till honom efter en stund han hade slutat att andas. Dödsorsaken var drunkning – förr så kallat sekundär drunkning.

Drunkningstillbud
Jan Risberg, dykläkare vid marinbasen Haakonsvern i Bergen, säger till Mammasidan.se att andningsproblemen som uppstår i samband med sekundär drunkning inte är akuta, utan utvecklas över flera timmar. Dock förtydligar Jan Risberg för att råden är generella. 

– Vid alla fall av misstänkt drunkning bör man ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen för att få individuellt anpassade råd. Medicinsk uppföljning är situationsbestämd, säger han till Mammasidan.se.

Komplikationer uppstår generellt inom 24 timmar, det kan exempelvis vara ökad andningsfrekvens och ansträngd andning – i och med att lungorna har svårt att ta upp syre. Blånad av läppar och naglar kan då uppstå. Barnet kan även komma till att hosta och i vissa fall också hosta upp blodblandat slem. Är du orolig att något kan vara fel, eller att ditt barn fått i sig ofrivilligt mycket vatten, är det viktigt att kontakta läkare. Bedömer läkaren att det behövs åtgärder kan det handla om mediciner för att hosta upp vattnet och i vissa fall kan även antibiotika behövas för att förhindra kemisk lunginflammation.

Känn igen de tidiga tecknen

  • Svårighet att andas efter bad
  • Överdriven trötthet efter bad
  • Överdrivet motvilliga eller irriterade

 

Läs också
Undvik olyckan vid vattnet i sommar
S
ommarsimskola med Sean Banan