Annons:
Edutainment – lärande och kul på samma gång

Edutainment – lärande och kul på samma gång

För "Generation Alfa” är sociala medier och surfplattor ett naturligt inslag i vardagen. Barn födda från och med 2010 har fått benämningen "Generation Alfa” av den australiensiske forskaren Mark McCrindle. Det var år 2010 som både iPaden och Instagram lanserades, och sedan dess har vårt beteende kring digital kommunikation skiftat rejält – inte minst hos barnen!

Trots att de äldsta barnen i "Generation Alfa" nu blir sju år gamla och redan har flera års användande av sociala medier och appar med sig, vill nog många vuxna tro att barn ”kastar” bort sin tid framför skärmar och plattor. Men det är här begreppet ”Edutainment” kommer in! Edutainment är som du kanske misstänker en kombination av entertainment (underhållning) och education (utbildning), och är en typ av tjänster, program och produkter som riktar sig till barn med syftet att både utbilda och underhålla.

– Dora Utforskaren är ett typexempel på hur man får in utbildande element för att barnen ska lära sig t.ex. matematik, språk och logiskt tänkande, menar David Lincoln Blom, Marknadsdirektör för Nickelodeon i Norden. 

I programmet får vi följa Dora på hennes äventyr, där hon ber de som tittar om hjälp för att komma förbi hinder på vägen och samtidigt lära sig nya ord och uttryck. Programmet visas på Nick Jr, som är Nickelodeon-kanal riktad till en yngre målgrupp.

Det har på många sätt skett ett paradigmskifte kring barns medieanvändning, från att det ansetts ”dåligt” att sitta framför tvn eller datorn till att det snarare har blivit en källa till information och utbildning – inte bara nöje. Barn idag är vana att söka och dela information, där en Youtube-video till exempel kan bidra till att de lär sig spela ett instrument eller lär sig ett nytt språk.

"Generation Alfa" använder surfplattan flitigast av de olika medierna, och de tittar främst på tv-program, videoklipp och spelar spel.

– Ny teknik är idag en central del i barns uppväxt och utveckling, därför är både tekniken i sig och terminologin helt naturlig för dem, säger David Lincoln Blom. Nick Jr vill med sina tv-program och profiler lyfta hur förskolebarn genom skärmanvändning kan upptäcka och utforska nya lärorika saker samtidigt som de har kul på vägen.

De populära programmen Dora Utforskaren, PAW Patrol, Blaze och Monstermaskinerna och Shimmer & Shine är alla edutainment-favoriter hos de yngre barnen, och är ett perfekt sätt för dem att förena nytta med nöje! Här kan du hitta fler Nickelodeon-program. 

Barnpanelens ord om Dora, surfplattor och generation "Alfa":

"Det som är så roligt med Dora är att hon är så påhittig. Hon gillar äventyr och det gillar jag med", Leonel 5 år. 

"I skolan använder vi ipads och datorer. Förutom att det är roligt lär jag mig snabbare", Michelle 10 år.

"Surfplattor är bra, för man kan använda dem till att titta på film och serier", Isabelle 9 år. 

LÄS ÄVEN: Kolla in vår programgenerator och se vilket program som passar dig! 

I samarbete med Nickelodeon

Annons