Att gå till skolan med en klump i magen

Att gå till skolan med en klump i magen

Jullovet är över och vi återvänder till vardagen. Vi vuxna går till jobbet och barnen går till skolan. Många ser fram emot att träffa kompisarna och kollegorna, men sedan finns det de som går tillbaka med en stor klump i magen.

Skolan ska vara en plats där våra barn kan känna sig trygga och enligt Läroplanen, Skollagen och Diskrimineringslagen har skolan skyldighet att se till att inget barn kränks eller diskrimineras på skolan. Det är viktigt att vi vuxna håller ögon och öron öppna, och får vi reda på att ett barn känner sig kränkt ska man göra såhär enligt Friends:

Enligt Friends ska man göra såhär när man får reda på att ett barn känner sig kränkt:

  • Markera och lämna ärendet vidare till ansvarig lärare.
  • Ta reda på vad som har hänt.
  • Kontakta föräldrar i ett tidigt skede.
  • Anmäla kränkningen till annan myndighet om anmälningsplikten kräver det, t ex socialen eller polisen.
  • Skapa konkreta åtgärder som skolpersonal, föräldrar och barn och unga enas om att genomföra.
  • Dokumentera tydligt vad som hänt, vilka de inblandade är, åtgärder och resultat.
  • Följa upp och utvärdera hur arbetet gått.
  • Se över om det behövs fortsatta insatser. Vilka?

Men det är inte bara vi vuxna som måste göra något om vi misstänker mobbning. Vi borde även få våra barn att våga stå upp för den som blir mobbad, att våga säga ifrån. Det är lättare sagt än gjort men det finns hjälp att få. Du kan till exempel läsa böcker i ämnet.

Julius och mobbarnaEn bok som lär våra barn att försvara någon som de andra är taskiga mot är Julius och mobbarna av Martin Svensson. Den handlar om Julius som går i lågstadiet. Det har börjat en ny tjej i klassen, Elena, och Julius tycker hon är både cool och rolig, men de andra tycker bara att hon är kaxig. De börjar vara taskiga mot henne och Julius vill inget hellre än att säga ifrån och berätta att hon visst är cool, men det är inte så lätt utan att själv bli påhoppad. När alla i klassen bjuds till Klaras kalas utom Elena förstår Julius att han måste stå upp för henne även om det innebär en risk för honom själv. Hur det går?
Det kan du läsa i boken som finns att köpa på Bokus för 102 kronor här »

En annan bok i ämnet heter Leo och klumpen i magen. Den är lättläst och riktar sig till barn mellan 6-9 år. Boken handlar om Leo som älskar att leka i snön och att äta biff med bönor, men en dag efter skolan vill han göra ingetdera. Han är tyst och har en stor klump i magen. Pappa frågar om någon varit dum mot honom men nej, det har ingen varit, det är en annan sak som hänt, en sak han inte vill berätta för pappa. Inte förrän han ligger i sängen och pappa sitter bredvid och nattar berättar Leo att han var elak mot både Alva och Samir i skolan och att de blev ledsna. Leo hade alltså varit den dumma, och den känslan var inte alls rolig. 
Leo och klumpen i magen finns på bokus för 84 kronor här ».