En självklarhet för många föräldrar att läsa för barnen dagligen

En självklarhet för många föräldrar att läsa för barnen dagligen

I samband med Bokmässan i Göteborg frågade vi våra följare på Facebook om de läser för sina barn varje dag. 85% svarade ett rungande JA på frågan. 

Aldrig har det funnits så mycket barnböcker som det gör nu. Att väcka läslust hos barnen i tidig ålder kan avgöra huruvida intresset för läsning fortsätter, samt bidrar till ordförståelse och stimulerar fantasin. Under seminariet "Skapa läslust i skolan" på Bokmässan berättade författarna Thomas Halling, Åsa Andeberg Strollo och Andreas Palmaer om hur de som författare jobbar aktivt med att göra författarbesök i skolor för att prata med barn om läsande.

Vad väcker läslust? Jo, böcker, säger Thomas Halling inledningsvis. Alla tre menar att det finns olika sätt att uppmuntra barns läsande på. 

Ta barnens intresse på allvar, säger Åsa Anderberg Strollo. 

Ofta får man höra "jag hatar böcker", men det finns ju faktiskt böcker om allt. Det handlar om att para ihop rätt bok med rätt barn. Andreas Palmaer är överens. 

Astrid Lindgren i all ära, men Emil i Lönneberga är kanske inte så jättekul att få i händerna, och där har lärarna ett ansvar, säger Andreas.

Andreas Palmaer, Åsa Anderberg Strollo, Thomas Halling

Av alla de 472 stycken som svarade på vår Facebook-fråga "Läser ni för era barn dagligen?" så svarade 391 stycken JA, och 81 stycken NEJ. Här är några av kommentarerna de lämnade:

"Självklart! Alla dagar i veckan. Mysigaste stunden på dagen

"Japp, då jag vet att läsningen genererar ett ökat ordförråd, en bra förutsättning för att kla​ra skolarbetet och för att det är en helt underbar aktivitet där jag får följa med mina barn in i en helt annan värld. Läser med inlevelse och stannar upp och pratar om ord som de inte förstår."

"Ja! Vi älskar böcker!"

"Nej, nej, nej. Har aldrig gjort. Inte ens som små. Jag har sjungit för dem varje dag istället. Det har varit min grej med dem."

Sedan förra året heter inte längre höstens skollov "Höstlov" utan "Läslov", i ett försök till att uppmuntra extra mycket läsning under lovet vecka 44. De vuxna som rör sig kring barn i skolåldern ska även engagera sig i barnens läsning, menar utbildningsminister Gustav Fidolin i en intervju hos SVT.

Vi tycker det är härligt att höra att så många av de föräldrar som följer oss redan ser läsningen som en naturlig del i vardagen och hoppas att det fortsätter sedan när barnen blir större!  

 

LÄS ÄVEN: Skaparna bakom LasseMajas Detektivbyrå om böckerna: Lättläst men inte lättlöst