En tonåring berättar:

En tonåring berättar: "Stränga föräldrar"

Man pratar många gånger om när barnen blir stora, från förskolan till grundskola. När barnen blir tonåringar, gränsdragningarna ska töjas och barnen börjar bli, ja lite större, då kan det vara svårt att hitta en balans.

I arkivet fann Allt för föräldrar forumtråden “Stränga föräldrar”, där en tonårstjej beskriver sin situation med en sträng mamma.

Stränga föräldrar

- Hej, jag är en tjej som ganska nyss fyllt 15. (Ok jag vet att det här är ett forum för föräldrar..) men, jag känner att jag har ett litet problem som jag mår väldigt dåligt över och jag vill därför ha andra föräldrars åsikter.

Det är så att jag tycker att min mamma är väldigt sträng och jag mår ofta inte så bra när jag är hos henne (har skillda föräldrar).

Läggtid

T.ex så har jag en bestämd läggtid på kl halv 10. Då måste jag lägga undan telefonen en timme innan, mobilen får inte ligga på mitt rum och måste absolut vara på flygplansläge (för annars kan vågorna förstöra min hjärna)

Jag får inte vara ute när det är mörkt och om jag ska vara med en kompis (vilket sällan händer) så måste hon veta vem, om det är en kille eller tjej, vart vi ska vara och när jag ska komma hem. Jag har aldrig varit på fest, rökt, druckit eller haft sex. Jag har bra betyg i skolan och går på 2st olika sporter.

3 saker hon kontrollerar

1. Mobiltelefonen

En sak som jag är väldigt sur över är att hon måste veta mitt lösenord på telefonen, så att hon ska kunna kolla igenom den om hon vill. (Detta har hänt ett flertal gånger) när hon nu kollar igenom så kollar hon sökhistorik, meddelanden och bilder.

2. Kläder

Jag får absolut inte ha på mig det jag vill då hon anser att min stil är ”killig” och ”inte så fin som den borde”. Om jag vill köpa eller har köpt något så får jag alltid massa blickar som oftast antyder att det är fult eller att hon inte gillar det.

3. Äta nyttigt

Hon tänker väldigt mycket organiskt och att man ska äta bra (vilket jag också gör), men ibland när vi är hos pappa så äter vi t.ex donken och då blir hon skitsur och kallar mig och min lillebror för grisar och att vi äter fult.

Hon gör ofta saker som bara retar mig lite, men om jag gör EXAKT samma sak mot henne så blir hon skogstokig.

Min mamma beter sig som ett barn

När vi åkte i bilen så svor hon väldigt mycket och har gjort det ett tag (vi i vår familj är väldigt tydliga med att man ej ska svära), då sa jag åt henne och hon sa ”ok jag ska tänka på det”. Fem minuter senare så gjorde hon det igen och jag sa åt henne ännu en gång, denna gången lite liksom ”surare” från min sida också, då sa hon ”sluta tjata!”, och var skitsur resten av kvällen.

Månadspeng

Sen är det det värsta. Jag får en månadspeng på 340 kronor, vilket jag är helt nöjd med och jag ska alldeles snart få ett nytt rum. Om jag då t.ex har någon liten grej på golvet eller säger något eller i princip gör vad som helst, säger hon ”det är fortfarande möjligt att göra så att din bror får det nya rummet”, eller ”vi kan dra undan månadspengen det vet du va?”.
Jag förstår att hon kan bli sur ibland men det blir när hon ”hotar” mig som det känns fel.

Svårt att prata med mamma

Nu, det ni alla tänker ”prata med henne då”. Du jag har försökt på alla möjliga olika sätt. Men det blir ALLTID så att det blir hon som tar över konversationen och skyller allt på mig, att det är jag som har gjort fel och att hon är vuxen och då spelar det ingen roll vad hon gör.
Det hela slutar med att jag gråter och att hon säger att ”hon ska försöka tänka på det”, sedan nästa dag blir det likadant igen.

Alltså jag vill inte låta töntig eller så, men jag har liksom gråtit mig till sömns nu i tre veckor i streck – enbart pga henne.
Snälla hjälp mig jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Är hon sträng eller är det bara jag som överdriver?

Diskutera!

Hur har du/ ni gjort med er tonprig, eller hur tror du ni kommer göra? Diskutera här. 

I vårt forum träffar du andra föräldrar som precis som du har tankar och funderingar om barn och föräldraskap! Inte medlem ännu? Bli det här!

Artikelbild: Pexels