Annons:
Enkla recept på smakportioner

Enkla recept på smakportioner

När ditt barn är 6 månader kan man börja tänka på att det kan det vara dags att börja introducera fast föda i form av släta puréer. Det är viktigt att purén är slät och man kan med fördel blanda den med bröstmjölk eller ersättning.
 
När barnet vant sig vid purén kan man göra portionerna lite större och gärna blanda i olja eller flytande margarin i maten. 
 
Bästa maten att börja med: 
Potatis
Morot
Palsternacka
Broccoli
Majs
 
Potatispuré
Koka skalad potatis i osaltat vatten. Mosa sedan väl med gaffel. Det går även bra att pressa genom till exempel en trådsil. Sedan kan man späda purén med kokvatten, bröstmjölk eller ersättning. Undvik gärna grönfärgad potatis.
  
Morotspuré
Skala och skär morot i bitar. Koka bitarna i osaltat vatten tills dom blivit mjuka. Sedan mixar man dem med osaltat smör och om man vill späda ut med bröstmjölk/ersättning.
  
Palsternackspuré
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Lägg den i kokande vatten. Så lite vatten som möjligt, gärna så det bara täcker grönsaken. Koka i ca 10 minuter. Gör puré i matberedare eller pressa genom en trådsil. Späd gärna med bröstmjölk, tillägg eller kokvatten.
  
Broccolipuré
Koka färsk/djupfryst broccoli tills den blir mjuk. Puréa i matberedare/mixer.
  
Majspuré
Koka fryst majs enligt anvisningen på förpackning. Kör majsen i matberedare och pressa sedan purén genom en trådsil, så att man skalen skiljs bort. Späd med bröstmjölk, tillägg eller kokvatten. Majs på burk innehåller salt och socker och bör där för undvikas.
  
Fler grönsaker: 
Blomkål, samma recept som för broccolipuré
Gröna ärter
Jordärtskocka
Avokado, skrapa med sked
Tomat
 
Tomatmos
Doppa tomaten i kokande vatten så att skalet lossnar lättare. Sedan mosar man tomaten med gaffel eller mixer. Vill man få bort kärnorna kan man sila genom trådsil. Är någon av föräldrarna allergiker kan man gärna vänta ett tag med tomatpuré.
  
Bär och frukt att börja med: 
Päron
Banan
Blåbär
Äpple
 
Päron kan man skrapa direkt med sked, eller så kan man råriva det. Bra att äta vid förstoppning.
 
Banan, blåbär och äpple är stoppande (ibland lösande på vissa barn). Frukt- och bärmos går bra att frysa. Tänk bara på att det helst ska vara osötade bär när du inhandlar dem.
  
Fler frukter/bär: 
aprikos
mango
svarta vinbär
björnbär
katrinplommon
hallon
 
Skala först frukterna och kör sedan i matberedare. Katrinplommonen läggs i blöt några timmar och kokas mjuka innan de mixas sönder. Katrinplommonpurén, och även aprikospuré passar bra vid förstoppning då de har lösande effekt. Är föräldrarna allergiker kan man gärna vänta ett tag med att ge barnet röda frukter och bär.
 
Kött & fisk att börja med: 
Nötfärs
Kalvfärs
När barnet vant sig vid grönsaker och frukt kan det vara dags att börja med kött. Barnet behöver få i sig järn och det finns det mer av i nötkött än i fläskkött. Därför kan kalv- eller nötfärs vara bra att börja med.
  
Kokt köttfärs
Koka upp lite vatten i en kastrull. Smula ned köttfärsen och rör om så att det inte blir färsklumpar. Koka i ca 10 minuter.
  
Mer att prova: 
Kyckling
Äggula
Fisk
Om någon av föräldrarna är allergiker kan man vara försiktig med ägg och fisk. Koka kyckling och fisk i osaltat vatten. Mixa sönder i matberedare. Ägg kokas hårda, sedan mosas gulan med gaffel. Endast gulan till en början, eftersom äggallergiker reagerar främst mot vitan. Även en enkel omelett går att laga till.
  
Omelett på äggula
1 äggula och 1 msk mjölk blandas i en kopp eller ett glas. Ställ koppen/glaset i en kastrull med vatten. Kokas tills omeletten stelnat.
 
Gröt 
Gluten rekommenderas ofta från 4-5 månaders ålder. Har man tänkt att amma länge kan man vänta lite längre, men det är viktigt att börja lite smått medan man fortfarande ammar. Man bör aldrig ge barnet stora mängder välling eller annan mat med gluten i, om man inte först vant barnet vid just gluten. Det sädesslag som innehåller minst gluten är havre och då kan havregrynsgröt vara bra att börja med.
  
Havregrynsgröt
Koka ½ dl havregryn och 1,5 dl vatten i ca 3-5 minuter. 2-3 minuter i mikrovågsugn.
  
Grahamsgrynsgröt
Koka upp 1 dl vatten och ½ dl mjölk, vispa ner 0,25 dl grahamsgryn. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10-15 min. Rör om då och då.
 
Bröd
Osötade smörgåsrån är perfekt att ha som första bröd. Rånet blöts upp när barnet suger på det och det blir då lätt att svälja. Är barnet hård i magen ska man undvika rån då vitt mjöl har en stoppande effekt.
 
Fett är viktigt!
När smakportionerna börjar bli större kan ni gärna tillägga ½-1 tsk fett i maten. Servera sedan gärna vatten till maten.
  
Smaklig måltid!
Blogg
2018-06-16 06:49:10

Viktoria Bergh: ”Fredag är bäst”

Senaste blogginläggen

Bloggtoppen
  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.
  • 12.
  • 13.
  • 14.
  • 15.
  • 16.
  • 17.
  • 18.
  • 19.
  • 20.
  • 21.
  • 22.
  • 23.
  • 24.
  • 25.
  • 26.
  • 27.
  • 28.
  • 29.
  • 30.
Annons