Experten: Därför behöver ditt barn vitaminer

Experten: Därför behöver ditt barn vitaminer

Ska vi ge vitaminer och mineraler till barn? Är det verkligen nödvändigt och vad är i så fall bästa vitaminerna för barn?

 

Ska barn verkligen ta vitaminer och kosttillskott?

Svaret på den frågan är inte helt enkel — och därför tog Allt för föräldrar kontakt med vitaminexperten Anna Personne.

Hon driver sajten Wellbinista.com och har många års erfarenhet av kosttillskott och vitaminer för barn. Här är hennes bästa tips!

 

Läs också: Vitaminer och kosttillskott för gravida

Behöver barn extra vitaminer?

 — Titta på det individuella behovet hos barnet. Får barnet i sig en varierad kost med tillräckligt av frukt och grönt? Vissa extra vitaminer och mineraler för barn främjar hälsan och är nödvändiga för barnets utveckling och tillväxt, förklarar Anna Personne.

Hon fortsätter: 

 — Generellt klarar sig barn utan extra vitaminer och mineraler,  förutsatt att de får i sig de näringsämnen som behövs, via maten.

 — Däremot är det lätt att vi missar värdefulla vitaminer för barn i de dagliga måltiderna. Då bör vi komplettera, exempelvis med d vitamin, speciellt under vinterhalvåret.

 

När ska vi ge vitaminer till barn?

 — Allra viktigast är att barn får i sig en balanserad kost. För barn som inte får i sig tillräckligt med näring, finns det kosttillskott av vitaminer och mineraler som du kan ge ditt barn, förklarar Anna Personne.

Enligt Livsmedelsverket så kan man tillsätta extra vitaminer för barn som exempelvis äter specialkost. Viktiga näringsämnen och vitaminer kan utebli och det kan finnas risk att barnet annars får vitaminbrist, som exempelvis vid:

  • vegetarisk kost
  • vegansk kost
  • sjukdom
  • allergi.

 

Kan man överdosera vitaminer till barn?

 — Hur mycket vitaminer ditt barn bör få beror på individens förutsättningar, berättar Anna och fortsätter:

 — Matvanor och kosthållning spelar stor roll. Läs på förpackningen vilken dos som rekommenderas till barn.

 —Anna understryker vikten av att fundera över kvaliteten på råvarorna som serveras till barn, försök göra måltiden till en härlig stund.

Hon fortsätter:

 — När det gäller kosttillskott och vitaminer för barn ska man följa rekommenderat intag (DRI) på förpackningen.

 

Kan barn få i sig för mycket vitaminer?

 — Vissa vitaminer kan vara skadliga att överdosera men följer man produktens rekommendation ska det inte vara några problem, förklarar Anna.

 — Är man minsta osäker kan man rådgöra med sin BVC eller näringsspecialist.

Vilka vitaminer är bäst för barn?

Att välja bäst vitamin för barn kan vara svårt! Anna menar att vilket tillskott som är bäst för ditt barn handlar om var någonstans barnet kan behöva komplettera sin kost.

 —Som förälder bör man fundera på var någonstans ens mat "brister". Kanske har du ett barn som inte äter fisk och därmed inte får i sig tillräckliga mängder Omega-3? Har du ett barn som inte äter frukt är det bra att se över C-vitamin — och så vidare.

 — Titta på matvanor och kost. Omega-3 är bra för barn då det kan stärka skelett och stimulera hjärnans tillväxt.

 — Ibland kan det vara svårt att få till tre måltider med fisk per vecka. Omega-3 innehåller olika fettsyror som det livsnödvändiga DHA, vilken bland annat kan bidra till hjärnans funktion och synförmåga.

 — Det forskas mycket på kopplingen mellan Omega 3 och hjärnan. Det finns rapporter om att Omega 3 har en positiv effekt på våra kognitiva förmågor. Som exempel, lyfts bland annat inlärningen hos barn fram, berättar Anna.

Hon fortsätter:

 — Cirka 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmarna. Är inte tarmen i bra skick så tar den inte upp näringsämnen och viktiga vitaminer som barn behöver. Därför kan kosttillskott av mjölksyrabakterier för barn vara viktiga, lägger Anna till.

Dessutom behöver små barn få i sig D- vitamin dagligen, något som Livsmedelsverket slår fast.

Viktigt att tänka på när du väljer vitaminer till ditt barn

 — Det finns mycket information på nätet om du vill lära dig mer om innehållet i vitaminer för barn. Undvik exempelvis vitaminer för barn som innehåller socker, så inte tänderna blir lidande.

 — Var noga med vilka produkter du väljer. Tro inte att etablerade aktörer automatiskt garanterar högsta kvalitet. Ofta håller de inte ens det minimum jag anser att vitaminer för barn bör hålla, förklarar Anna.

 — Läs innehållsförteckningen för att säkerställa vad produkten innehåller eller ta råd av kunnig personal, avslutar Anna Personne.

 

Artikelbild: Unsplash

Läs mer här: Mat och hälsa i tonåren

Läs mer här: Barnet mellan 3 och 6 månader: Smakportioner