Hälsa

Får du i dig tillräckligt med näring?

Får du i dig tillräckligt med näring?

Oavsett om du är gravid eller inte är det viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt med näring. Här kommer en checklista!

Järn

Du har väl inte järnbrist? För låg nivå av järn i kroppen leder till trötthet. Kvinnor med rikliga menstruationer, och gravida kan behöva extra järn.

Livsmedel med högt järninnehåll är till exempel kött och inälvsmat (som lever), gröna grönsaker som spenat och broccoli, baljväxter, torkade frukter, nötter och frön. Blodpudding innehåller mycket järn.

Mer än ett äpple om dagen

Ät mycket frukt och grönt- gärna 500 gram om dagen! Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

Extra folsyra/folat

Kvinnor som planerar att bli gravida eller är i åldern att det kan ske oplanerat, bör enligt Livsmedelsverket äta extra tillskott av folsyra som är ett B-vitamin. Ett lågt intag kan orsaka ryggmärgsbråck hos barnet.

Folsyra finns i naturlig form i grönsaker, frukt och fullkornsprodukter.

Selen

Selen är en antioxidant och i rätt mängd bra för kroppen. Selenrika livsmedel är tillexempel importerade nötter och baljväxter från länder med selenrik jord, speciellt paranötter. Alger innehåller också mycket selen. Det är svårt att få i sig tillräckligt med selen i Sverige men ett överskott kan också vara skadligt.

A-vitamin

A-vitamin påverkar ögats funktion, mörkerseendet, huden och kroppens slemhinnor.

Karoten är ett förstadium till A-vitamin. A-vitamin finns det mycket av i morötter, aprikoser men också i grönkål, broccoli, paprika och spenat.

Ät fet fisk

Idag är Omegasyrornas välgörande förmågor väl kända. Dessa fleromättade fettsyror minskar bland annat risken för hjärt- kärlsjukdomar.

Kroppen har lättast att ta upp alla nyttigheter om de kommer till oss genom maten och inte som tillskott.

Enligt livsmedelsverket bör svenskar öka sin konsumtion av fet fisk som är rik på omegasyror. Du bör äta t.ex. sill, strömming, lax, eller makrill 2-3 gånger i veckan.

Powered by Labrador CMS