Föräldrar stirrar mer på mobilen än har uppsikt på barnen

Föräldrar stirrar mer på mobilen än har uppsikt på barnen

Deppiga barn protesterar gentemot mobilfixerade föräldrar och vart tredje barn i Stockholm ber självmant föräldern att lägga undan mobiltelefonen.

Larry Rosen, en av världens främsta experter gällande våra digitala liv, säger till SVT:s Korrespondeterna att ständig uppkoppling med växling mellan olika aktiviteter på skärmarna, är skadligt för hjärnan. I synnerhet för barn, vars hjärnor inte är färdigvuxna. Barn lär sig av sina föräldrar. Gammal sägen, men ack så sann.

På uppdrag av SvD, har Opinionsinstitutet YouGov kartlagt svenska föräldrar med barn i åldrarna 1-17 år, där frågan löd:

Har dina barn någon gång klagat på din användning av smartphone eller surfplatta under semester eller fritidsaktivitet?

22 %, ungefär en av fem föräldrar i landet, svarade ja. I frågan är Stockholmsföräldrar överrepresenterade med hela 30 %. Dessutom medger en av tio föräldrar i landet, att de förlorat uppsikten av sina barn vid lekplatsen, badhallen och liknande - för att de har varit upptagna av sin smartphone eller surfplatta.

Läs vad bloggaren Live your dreames tycker om saken!

Vi på Allt för föräldrar undrar hur du som förälder tänker kring ämnet. Hur gör du? Är du en mobilfixerad förälder? Diskutera ämnet i vårt populära forum.

Källa: SvD