Flytningar under menstruationscykeln – det betyder de

Flytningar under menstruationscykeln – det betyder de

Flytningar är ett sekret som kommer ur slidan, särskilt innan och under ägglossning. Faktum är att du kan se på dina flytningar var i menscykeln du befinner dig.

Flytningar, eller livmoderhalssekret som det också kallas, är ett av kroppens sätt att förbereda kroppen på en eventuell graviditet. Olika kvinnor har olika mycket flytningar, och mängden kan även variera från månad till månad. Det finns fyra olika typer av flytningar. De visar i vilket stade av menscykeln man befinner sig, samt hur fertil man är. 
 

Mest fertila flytningen

Den flytning som brukar komma i samband med att ägglossningen börjar brukar kallas äggviteliknande livmoderhalssekret. Anledningen är för att både utseendet och konsistenser liknar just äggvita. Den kan kännas igen genom att det kan vara ”halt” när man torkar sig efter ett toalettbesök, samt att flytningen är seg. Konsistensen på det äggviteliknande livmoderhalssekretet för det enkelt för spermierna att simma upp genom livmoderhalsen för att befrukta ägget. Denna flytning tyder på att man är som mest fertil.
 

Fertil flytning

Den äggviteliknande flytningen går över till ett mer vattnigt livmoderhalssekret när kroppen är något mindre fertil. Precis som namnet antyder är denna flytning vattnig och kan ibland misstas för kiss i trosan. Denna flytning gör det också lätt för spermierna att simma upp genom livmoderhalsen till ägget, dock inte lika enkelt som vid den äggviteliknande flytningen.


Ej fertil flytning

Det finns två typer av flytningar som inte är fertila. Det ena är den krämiga flytningen, vilken ibland även kallas lotionflytning. Den kan komma innan och efter ägglossningen och kan vara både vit och ljusgul i färgen.

Den andra flytningen som inte är fertil är den klistriga flytningen och brukar komma strax innan mens. Konsistensen är något klistrig och kan vara tjock. Spermier har mycket svårt att komma igenom den flytningen, vilket gör den till den minst fertila flytningen.
 

LÄS ÄVEN: Det finns 4 olika typer av flytningar - det här betyder dem 

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 11 situationer alla som har mens känner igen