Bebis

Fontanell – då växer bebisens fontanell ihop

En nyfödd bebis har ett flertal fontaneller när hen föds. Men vad är egentligen en fontanell och när växer den ihop? Läs allt du behöver veta här!

Nyfödda bebisar har inte ett skallben som äldre barn och vuxna, utan flera. Flera skallben med öppningar som gör att huvudet kan formas i födelsekanalen på vägen ut och som göra att hjärnan kan växa som den ska den första tiden. Dessa öppningar kallas fontaneller.

Fontanellerna – till hjälp när barnet föds

När en bebis föds är det så finurligt att huvudet och skallbenen kan formas efter den trånga förlossningskanalen. Skallbenen kan överlappa varandra för att huvudet ska bli mindre. Många bebisar föds med omformat och ibland även lite konformat huvud. Det lägger sig efter en dag eller två och är inget farligt.

Läs mer: Bebisens fontanell – allt du vill veta

Så känns fontanellen

Fontanellen är lite mjukare än resten av huvudet, men fortfarande fast. Den täcks av en mycket tålig hinna och hud. Många är oroliga för att skada sitt barns fontanell, men det är väldigt ovanligt att det händer. Tänk att fontanellen varit öppen under hela förlossningen och den stora påfrestning på huvudet som det innebär. Om du i samband med att ditt barn är sjukt känner att fontanellen är insjunken är det dags att kontakta sjukvården – det kan nämligen vara ett tecken på uttorkning.

Då växer fontanellen ihop

Det finns som sagt flera fontaneller på din bebis huvud, även om den man tänker på mest är den stora fontanellen som sitter på främre delen av hjässan. Stora fontanellen sluts vanligtvis mellan 7-19 månader. Fontanellen i bakhuvudet, den som kallas för just lilla fontanellen, brukar slutas vid 1-3 månaders ålder.På sidorna av huvudet, vid tinningen och bakom öronen, sitter även där små fontaneller som sluts när bebisen är mellan 6-18 månader. Hur snabbt fontanellerna växer ihop är individuellt och skiljer sig från barn till barn. Man brukar säga att ungefär vid två års ålder har samtliga fontaneller slutit sig helt.

Läs mer:

Amningsguide: Här är allt du vill veta

Börja träna efter förlossning – 3 steg

Powered by Labrador CMS