Familj

Förälder jobb karriär undersökning Unionen

Föräldraskapet bromsar karriären

I en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen har man kommit fram till att föräldraskapet i hög grad påverkas karriären negativt, och det gäller framför allt kvinnor.

Undersökningen genomfördes på tjänstemän som arbetar i privat sektor och som har barn mellan 0-11 år. En fjärdedel av dessa har låtit bli att söka nytt jobb med anledningen att de är föräldrar. Av dessa var mer än var tredje kvinna, närmare bestämt 37 % och bland männen var det bara 24 % som svarade likadant.

Av de föräldrar som tog ut föräldraledighet svarade 16 % av männen att ledigheten var negativ för deras karriärutveckling, medan fler än var tredje kvinna upplevde samma sak. Det är ju förbjudet för en arbetsgivare att missgynna en anställd med föräldraledighet som skäl, men trots det upplever flera arbetstagare att de arbetat under andra premisser än de som inte har barn, och de gäller både män och kvinnor, även om andelen kvinnor som upplevt detta är högre än andelen män.

– Det är självklart ett allvarligt problem att kvinnor i praktiken inte har samma förutsättningar som män att göra karriär. Föräldraskap får aldrig bli en karriärbroms för kvinnor, säger Martin Linder som är Unionens förbundsordförande.

Det finns även de föräldrar som väljer att gå ner i arbetstid för att hinna med föräldralivet och allt vad det innebär, bland alla tillfrågade var det tre av tio som gjorde det. Skillnaden mellan män och kvinnor var jättestor, hela 48 % av dessa var kvinnor och bara 19 % var män. Martin Linder säger såhär om det:

– Föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män. Kvinnor som grupp tar ett större ansvar för barn än vad män gör. Det får en karriärhämmande effekt för mammor som ofta inte får samma fart i sin karriärutveckling som pappor.

Det var dock vissa saker som många upplevde som positivt på sina arbetsplatser när det kommer till föräldrafrågan. Bland annat var det hela 71 % som sa att de hade inflytande över sin arbetstid och 62 % svarade att interna möten ofta schemalades på tider som skulle kunna klaffa med lämningar och hämtningar på förskola.

(Källa: Unionen)

Powered by Labrador CMS