Skaparna bakom LasseMajas Detektivbyrå om böckerna:

Skaparna bakom LasseMajas Detektivbyrå om böckerna: "Lättläst men inte lättlöst"

Årets Bokmässa i Göteborg var lika fullspäckad som vanligt, och några som givetvis fanns på plats var skaparna bakom den poulära LasseMaja-serien, författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis. Förutom 27 stycken böcker har LasseMajas Detektivbyrå även blivit julkalender som visades år 2006 på SVT. Vi tog del av ett författarsamtal med Martin och Helena. 

– Lättläst men inte lättlöst, beskriver Martin fiffigt deras böcker.

– Och vi tar läsaren på allvar! 

Böckerna riktar sig till barn i åldern 7-9 år, och utspelar sig i en fiktiva staden Valleby. Varje bok har en återkommande karta över staden vilket underlättar för läsaren att hänga med i handlingen, och varje ny bok utpspelar sig i och kretsar kring en specifik byggnad. Författarna berättar att husen efter ett tag började ta slut i den lilla staden med ovanligt hög brottslighet.

– Vi fick rita dit ett fängelse också till slut, för var skulle alla skurkar ta vägen? säger Helena.

– Jag träffade en polsk journalist en gång vid namn Agatha Kula, säger Martin. – Hon fick låna ut sitt namn till fängelsets fångvaktare.

Deras berättelser är ofta enkla men med någon unik twist. Det kan vara en sån enkel sak som att byta ut konsonanterna i ett namn för att det ska få en lite mer mystisk ton.

– Till exempel, Julia kan bli Jälia, eller som i "Modemysteriet" där en av karaktärerna heter Sybastian, säger Martin.

Författaren berättar även hur hans sätt att skriva ska hjälpa läsaren att känna igen sig i huvudpersonerna. 

– Lasse och Maja är ju egentligen ganska tråkiga personer. Det är samma sak om man kollar på exempelvis TinTin, han är ju så urbota tråkig som person. Men om man läser genom hans ögon, får man uppleva massor och träffa intressanta personer. Det är en författarteknik för läsaren att lättare identifiera sig med karaktären, säger Martin. 

Han berättar att det tar cirka 3-4 dagar för honom att skriva en LasseMaja-bok, men upp till fyra månader för Helena att illustrera boken. 

 Maja är löst baserad på mig själv som barn, och Lasse på min bror. Ibland går man inte så långt för att hitta inspiration, säger Helena. 

Helena Willis och Martin Widmark

Boken LasseMajas Detektivbyrå: Slottsmysteriet finns ute nu!