Förlossningsbrev – allt du vill veta

Förlossningsbrev – allt du vill veta

Ett förlossningsbrev är ett brev som du som är gravid skriver till de barnmorskor och/eller undersköterskor du ska ha under förlossningen, så att de vet hur du tänker kring din förlossning. Här är lite tips på saker att tänka på när du skriver ditt förlossningsbrev.

Det finns inga krav på att du måste ha ett förlossningsbrev, men för din egen, din partners och personalens skull kan det vara en bra idé att skriva ett. Genom att skriva ett förlossningsbrev ger du dig själv tid till att sitta ner och fundera igenom din framtida förlossning. Eftersom du inte kan vara helt säker på när förlossningen sätter igång är det bra om du inte väntar till vecka 39 eller 40 med att skriva det. De flesta barn föds mellan vecka 37 och 42, så en bra idé är att ha förlossningsbrevet klart vecka 37.

Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till förlossningsbrev, och du väljer själv hur långt eller kort förlossningsbrevet är och hur det är utformat. Kanske gör du en punktlista, eller så skriver du ut i text. Tänk dock på att försöka hålla det någorlunda kort och koncist så att personalen hinner läsa igenom det.

Saker som är bra att ha med i förlossningsbrevet

- Ditt och din partners namn och personnummer, samt ditt beräknade förlossningsdatum.
- Hur du är som person och hur fungerar du i stressade situationer. Blir du lätt arg och skriker och svär, eller håller du dina känslor inom dig?
- Vad är dina tankar på den framtida förlossningen? Är du peppad, nervös eller orolig – och i så fall, vad är det som oroar dig mest? Nålstick? Att spricka? Att det blir problem med navelsträngen? Vet personalen dina främsta orosmoment kan de stötta dig extra igenom just dem.
- Vad vill du få för stöd? En varm hand på axeln och några lugnande ord, eller gör det dig bara stressad och vill hellre få stöd genom glada hejarop?
- Har du fött barn tidigare? Hur var de förlossningarna i så fall?
- Vad har du för tankar kring bedövning?
- Har du några speciella önskemål för förlossningen, som vilken musik du vill lyssna på, vilken ställning du helst vill föda i eller kanske att du vill filma hela förlossningen?  

En annan sak som är bra att fundera på är ”vad är det värsta som kan hända”? Är det att du spricker eller att du bajsar på dig när allt kommer omrking? Förmodligen är det värsta som kan hända att något händer med barnet. Med det i åtanke kan de andra faktorerna kännas mindre viktiga, vilket kan vara skönt inför den stundande förlossningen.
 

Skriv ditt förlossningsbrev med din partner

Det är lätt att glömma bort att förlossningen även kan vara en omvälvande och påfrestande händelse även för din partner. Inte sällan är det bara den gravida som förbereder sig på förlossningen eftersom nästan allt fokus ligger på henne. För att involvera din partner i den mentala förberedelsen inför förlossningen kan det vara en bra idé att skriva förlossningsbrevet tillsammans. Det ger er tid att gå igenom förlossningen steg för steg och vilka känslor ni båda har inför den.

Foto: Shutterstock