Familj

Förlossningsskador förlossning gravid

Förlossningsskador drabbar mer än varannan kvinna

Som förstföderska är det vanligt att man är orolig över förlossningen, och tyvärr är det en rädsla som enligt statistiken ofta kan vara befogad. Även om bebisen kommer ut som ett friskt och välmående barn, finns risken att du själv drabbas av skador under förlossningen - och i vissa fall är de kvar i många år efteråt.

Att vara öm och känna smärta i underlivet efter en vaginal förlossning är oundvikligt och naturligt. Däremot uppstår det ofta andra även typer av skador när man föder barn. Förlossningsskador delas in i fyra grader, där de första två graderna är vanliga skador som antingen läker av sig själv eller som åtgärdas med hjälp av några stygn. Tredje och fjärde gradens skador är allvarligare och behöver opereras.

Vanliga förlossningsskador är bristningar i underlivet samt i ändtarmens ringmuskel, så kallad sfinkterruptur, som måste sys ihop. Dessa skador återställs man från allt eftersom, men det kan ta en tid.

På grund av skam och normer känner många kvinnor att förlossningsskador är ett tabubelagt ämne, då de ofta får höra att ”föda barn är det mest naturliga som finns”.

Det förekommer en hel del skuldbeläggning hos kvinnor, som ”Åh vad duktig du var som födde barn utan att brista”. Men det är ju en smal passage och ett stort barn. Därför ska man inte säga att kvinnor är ”gjorda att föda barn”, säger överläkare Eva Uustal i Malou efter tio.

Eva har även har startat ett bristningsregister för att öka medvetenheten om problemet. Nyligen gick kvinnor ut i media och delade med sig om sina erfarenheter när det kommer till bristande hjälp hos vården när det kommer till förlossningsskador, där det tyvärr råder okunskap hos både vårdpersonal och patienter. Flera hundra tusen kvinnor kan gå i flera år med besvär orsakade i samband med förlossningen. Många känner även att de inte vet var de ska vända sig för att få behandling, eller i värsta fall: bli nekade vård.

Har du smärtor, irritation, besvär vid toalettbesök eller känner dig nedstämd och mår allmänt dåligt över skadorna ska du självklart söka hjälp. Vänd dig främst till din närmaste vårdcentral eller MVC, och tveka inte att prata med andra om dina besvär. Många andra som har fött barn känner säkert igen sig och kan ge stöd. Hos Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi och Svenska Barnmorskeförbundet finns information och råd till dig som drabbats av förlossningsskador.

För att känna dig extra skyddad under graviditeten och förlossningen så kan du skaffa en Gravidförsäkring. Läs mer om vad den innefattar och hur du ansöker här!

Källor: Svt.se, Malou efter tio, 1177.se

Powered by Labrador CMS