Annons:
Angelicas fotoskola del 2: enkla inställningar på kameran

Angelicas fotoskola del 2: enkla inställningar på kameran

Angelica Sandberg är en av våra toppbloggare. Hon arbetar som fotograf vilket märks tydligt på de bilder hon tar i bloggen. Nu har hon startat en bloggföljetång, nämligen en fotoskola, där hon delar med sig av sina bästa fototips! Här är ett utdrag ur den andra delen som handlar om kamerans inställningar bländare, slutare, ISO och exponeringsmätare. 

"Innan jag började fotografera för många herrans år sen så tänkte jag att bara jag har en systemkamera så blir bilderna bättre. Självklart blir bilderna bättre med en systemkamera än med en mobiltelefon, MEN. Man måste också kunna sköta kameran på rätt sätt. Med många små medel kan man verkligen göra underverk med en systemkamera.

Jag fotografera alltid i Manuellt läge på kameran eftersom jag då har full kontroll på bländare, ISO och slutartiden.
Tycker man det är för krångligt i början kan jag tipsa om att fota i A/Av. Då ställer man själv in Bländare och ISO, medan kameran själv räknar ut en fungerade slutartid för de inställningar du valt.
Så vad betyder alla dessa tre? Bländare, slutartid och ISO. Jag ska försöka skriva en kortfattad version som jag hoppas kommer kunna hjälpa er en bit på vägen.

LÄS ÄVEN: Angelicas fotoskola del 1: att fotografera barn 

Slutartid
Slutartid betyder hur länge slutaren är öppen i kameran. Det vill säga, hur lång tid kameran tillåter ljuset att komma in och kan skapa bilden. När du trycker på knappen för att fota en bild så öppnas en lucka i själva objektivet, som sedan stängs igen. Tiden mellan öppning och stängning är det som kallas för slutartiden.
Ska du fota något som rör sig bör man använda en hög slutartid. Man bör inte heller använda för låg slutartid för då riskerar man att en bild blir suddig.
Jag brukar personligen inte gå under 1/80 sek, om jag fotar något. Fotar jag människor brukar jag ligga runt 1/125.
Om jag fotar barn i rörelse brukar jag ha högre slutartid, uppåt 1/250sek och behöver då kameran få in mer ljus så brukar jag öka upp ISOn något...

Bländare 
Denna bestämmer mängden ljus som man vill ska komma in i bilden. Bländare anges med ett F-tal.
Slutaren släpper, som jag skrev, in ljus i kameran men till skillnad från den så släpper bländaren in ljus med hjälp av öppningens storlek. Det är inte bara själva ljuset i bilden som den påverkar, utan den påverkar också "suddigheten" i bildens bakgrund.  Se skillnad på bilderna nedan. Stor bländaröppning ger mycket ljusinlägg och kort skärpedjup.

Första bilden är tagen med f-tal 1,4, alltså stor bländare. Bakgrunden blir nästintill otydlig, och jag tycker bilden får ett annat djup i sig när man fotar med ett lågt f-tal som i det här fallet. Jag fotar nästan alltid med lågt f/tal då jag älskar kort skärpedjup i mina bilder.

bländare inställning systemkamera ISO slutare fotoskola angelica sandberg

Den andra bilden är tagen med f-tal 11, alltså mindre bländare och högre f-tal. Kameran har svårt att få in ljus och allt är skarpt i hela bilden."

bländare inställning systemkamera ISO slutare fotoskola angelica sandberg

 

Vill du läsa om ISO-inställningar och exponeringsmätare? Klicka här för att komma till Angelicas hela blogginlägg! 

Angelica fotograf fotoskola tips fota barn hur gör man ISO bländare slutar inställningar kamera

Annons