Glöm inte bort barnen som känner ångest under sommarlovet

Glöm inte bort barnen som känner ångest under sommarlovet

Många förknippar sommarlov och skolavslutning med glädje och frihet. Att få vara ledig med sina föräldrar och kompisar, kunna gå och lägga sig sent, vara ute dag som kväll, och slippa alla måsten är ofta något många ser fram emot. Men det finns barn som förknippar sommarlovet med ångest.

Skolan är en trygghet
Det kan finnas många anledningar till att barn känner ångest inför sommarlovet. Det kan vara föräldrar som ligger i konflikt, rädslor för att känna sig ensamma, eller till exempel missbrukande personer i sin närhet. En annan ganska vanlig sak många inte tänker på, är att sommarlovet kan innebära extra utgifter som inte alla har råd med. Det finns föräldrar som inte har ekonomisk möjlighet att vara med lediga med sina barn, och det kan ge många barn en ångest inför att sommaren ska kännas tråkig och ensam. Kanske vågar man inte säga till sina kompisar att man inte har råd att följa med till badhuset, nöjesparken eller utflykten. Det kan även vara så att de som har separerade föräldrar får längre perioder som ska delas upp under sommaren, och ibland kan lätt de vuxnas intressen gå före barnens, vilket kan skapa oro och ångest. 

Vad kan man göra?
Har ditt barn en kompis som aldrig kan följa med på något? Som kanske ofta är ensam? Det skadar inte att bjuda över, eller bjuda med någon man normalt sätt inte brukar leka med. Det kan rädda någons dag, vecka, eller till och med hela sommar! Uppmärksamma dina barns kompisar och håll koll på om någon förälder kanske har det jobbigt att få ihop sommarlovet. Det är allt för många som inte vågar be om hjälp, och som skäms i det tysta. Ibland kan det räcka att man sträcker ut en hand, och dessutom kanske det till och med blir lättare för ens eget barn om den har någon att hänga med. 

LÄS ÄVEN: "Roliga tips för sommaren"

Bråk och konflikter
Vet ni med er att ni som föräldrar bråkar mycket? Kanske kan det vara så att ni redan separerat, och inte kommer överens kring barnen? Glöm bort er själva för en stund och tänk på barnen. Hur känner dem? Pratar ni med dem? Hur mår dem? Glöm för guds skull inte era barn. 

Saker man kan göra på sommarlovet som inte kostar: 
- Gå till lekparken och ha en picknick med saker du har hemma i skafferiet
- Besök en plaskdamm
- Om du har trädgård - tälta på tomten!
- Var ute och spela burken ett helt gäng
- Ta en cykeltur 
- Lek i vattenspridare 
- Spela kubb
- Gå på gratismuseum 
- Ta långpromenader i skogen
- Hajka!
 

LÄS ÄVEN: Bris har öppet hela sommarlovet

Foto: Tomsickova Tatyana / Shutterstock