Glutenfria pepparkakor och lussekatter – här är recepten du måste prova!

Glutenfria pepparkakor och lussekatter – här är recepten du måste prova!

Det behöver inte vara svårt att få till underbara, glutenfria pepparkakor och lussekatter till jul. De här recepten är enkla att följa och kommer göra susen för ditt glutenfria julbak.

Glutenfria pepparkakor

Foto: Utroja / Pixabay

Det här receptet på glutenfria pepparkakor är hämtat ur boken ”Nytt fikabröd – baka gott utan gluten” av Jessica Frej och Maria Blohm. Ett riktigt bra, modernt recept på glutenfria pepparkakor som du måste testa. 

 

Ingredienser

1 dl vispgrädde 

2 tsk fiberhusk 

1,5 dl potatismjöl 

2 dl rismjöl 

1 tsk bakpulver 

1 msk mald kanel

0,5 msk mald kardemumma 

2 tsk pofiber 

0,5 tsk malda nejlikor 

30 gram Sirap

1 dl Farinsocker

50 gram smör (rumstemperatur)

1 msk Mald ingefära

0,5 dl Potatismjöl (använd till utbakningen)

 

Kristyr

2,5 dl Florsocker

1 Äggvita

2 krm Ättika

 

Gör så här:

1. Blanda ihop grädde, smör, socker, sirap och kryddorna  

2. Tillsätt sedan bakpulver, rismjöl och potatismjöl och rör sedan till en jämn smet.

3. Blanda ner fiberhusk och pofiber ordentligt i degen och låt degen vara i kylskåpet över natten.

4. Värm ugnen till 200 grader och kavla ut ett tunt lager på ett underlag av potatismjöl.

5. Tryck ut de figur som du vill ha och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vill du istället göra ett pepparkakshus är det lättast att kavla direkt på bakplåtspappret för att det kan vara svårt att flytta de stora bitar.

6. Grädda pepparkakorna i ugnen i ungefär 7 till 10 minuter.

7. Nu kommer vi till kristyren: Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ordentligt med elvisp i ungefär 5 minuter.

8. Skrapa ner kristyren i en spritspåse och spritsa på pepparkakorna eller pepparkakshuset. Låt kakorna gosa in sig över natten.

 

 

Glutenfria lussekatter

 

Foto: Billie Olive /Shutterstock

Glöm allt var misslyckade glutenfria lussekatter heter! Det här receptet från Baka.se är väldigt enkelt att följa och lussebullarna blir riktigt saftiga och goda.

 

Ingredienser

75 gram smör

2 dl mjölk

1 paket jäst för söta degar

2 tsk fiberhusk

1 dl kesella

1 dl socker

1 ägg

1 paket saffran

1 krm salt​

500 gram valfri glutenfria mix och kom ihåg att spara 1 dl till utbakningen!

 

Gör så här:

1. Börja med att sätta på ugnen på 250 grader.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken som ska värmas upp till 37 grader.

3. Smula sönder jästen i en bunke och blanda sedan vätskan och fiberhusk. Låt svälla i cirka 10 minuter. 

4. Tillsätt ägg, kesella, saffran, socker och salt. 

5. Använd mixer och kom ihåg att spara cirka 1 dl till utbakningen. 

6. Låt sedan smeten jäsa och ska vara övertäckt i 30 minuter.

7. Dela upp degen i lika stora bitar och snurra ihop till lussebullar. De ska sedan jäsa i 30 min.

8. Tryck i russin på båda sidorna av lussekatten och pensla försiktigt över med vispat ägg.

9. Lussekatterna ska gräddas i mitten av ugnen i ungefär  5 till 7 minuter.

 

Såhär blir lussekatterna ännu saftigare? 

Prova att byta ut sockret mot vit baksirap. Använd häften av sockret i receptet och sedan hälften sirap så blir de glutenfria lussekatterna extra smarriga.

 

Dela gärna med dig av dina favoritrecept på glutenfri bakning på Allt för föräldrars forum.

 

Lycka till med din glutenfria julbakning!