Goda råd för dig som vill bli gravid

Goda råd för dig som vill bli gravid

Konceptet "slow living" passar fint ihop med dig som vill bli gravid. Stress, snabbkaffe och för mycket motion kan motverka dina planer, medan älskog och motion i lagom doser ökar chanserna.
 
Lattemamma? Partyprinsessa?
Det finns inga tydliga forskningsresultat som sammankopplar koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och viss läsk med fertilitetsproblem. Därför har Sverige inte heller några officiella rekommendationer kring dessa drycker. I Storbrittanien rekommenderar man gravida kvinnor att begränsa sitt koffeinintag, eftersom mer än 300 mg koffein om dagen har länkats till missfall och låg födselvikt i vissa studier. Det motsvarar ungefär 3 koppar bryggkaffe, 6 koppar te eller åtta burkar coca-cola. Så även om du planerar att bli en riktig lattemamma kan det vara värt att dra ner på koffeinet redan när du planerar att bli gravid.
 
Det finns inte heller några säkra studier som visar på att ett måttligt alkoholintag påverkar möjlighete att bli gravid. I en dansk studie hade kvinnorna som drack motsvarande fem drinkar i veckan, eller mer större problem med att bli gravida än de som inte drack alkohol. Men eftersom studien var ganska liten vill forskarna inte dra några slutsatser om alkohol och fertilitet.
 
Däremot så finns det tydliga kopplingar mellan alkoholintag och fosterskador. Det bästa är att helt sluta dricka alkohol redan under tiden du försöker bli gravid, eller dricka endast måttligt vid enstaka tillfällen. Forskarna har inte klarlagt om det finns några säkra nivåer då fostret inte påverkas negativt av alkolhol. Så varför riskera det käraste du har?
 
Vill du veta mer om vad man rekommenderar blivande mammor att äta, och att låta bli? Livsmedelsverkets lista »
 
Sex för att bli gravid
Låter det som en självklarhet? Det är det också. För mannens del behövs också en orgasm som släpper ut sädescellerna med sperman. Men forskning pekar också mot att kvinnans orgasm ökar chansen till en graviditet. Sammandragningarna i samband med din orgasm gör att sperman förs längre in i livmodern. Men kvinnan får inte få sin orgasm före mannens för att man ska uppnå den här fördelen.
 
Så det är bara att njuta av sexet om du vill ha barn. Att vara avhållsam och “spara” sperma till fertila dagar har man inget för. Tvärtom så ökar chansen att spermierna i sädesvätskan är vid god vigör om mannen har utlösning ofta.
 
Men det som verkligen har betydelse är att det finns spermier i äggledarna under ägglossningen. Optimera chansen att bli med barn genom att ha sex varannan till var tredje dag genom hela ägglossningscykeln.
 
Motion och vikt
Det är bra att ligga runt din idealvikt när du försöker bli med barn, eftersom både övervikt och undervikt kan påverka dina chanser negativt. Om du inte är mycket över- eller underviktig behöver du inte engagera dig speciellt i din vikt, då är det bättre att fokusera på andra hälosfaktorer som rökning, koffeinintag, stress och allmänt välbefinnande.
 
Är du kraftigt överviktig är det en god idé att försöka gå ner i vikt. Studier visar på samband mellan kraftig övervikt och störningar i de kvinnliga könshormonerna. Även om man inte säkert vet vad som orsakar vad så rekommenderas gravt överviktiga kvinnor att försöka gå ner i vikt för att öka chanserna att bli gravid och minska riskerna med problem under graviditeten.
 
Behöver du gå ner i vikt?
Kombinera motion med mer fiberrik mat och satsa på en långsam viktnedgång. Hårdbantning eller svältdiet sätter kroppen på sparlåga och kan påverka chanserna negativt, även om du tappar kilon i expressfart. Om du förlorar 15% av din idealvikt, är det troligt att din menccykel blir störd, förlorar du 30% eller mer kommer din mens förmodligen att upphöra.
 
Se också upp med trendiga bantningsmetoder, allt för ofta ger de inte en tillräckligt allsidig kost och du kan få för lite av nödvändiga näringsämnen.
 
Dags att gå upp i vikt?
Många kvinnor håller sig extremt smala efter rådande ideal. Men att vara trådsmal är definitivt inget ideal för dig som vill bli gravid. Forskning visar att underviktiga kvinnor oftare föder barn med låg födselvikt, och risken att få missfall ökar.
 
Så länge du har en menscykel runt 28 dagar påverkas däremot inte dina chanser att bli gravid speciellt mycket. Men är du mycket smal och har en störd menscykel är det dags att skaffa nya ideal. Den uteblivna mensen är kroppens sätt att säga ifrån att den inte klarar av en graviditet. Har du ett BMI under 19, och inte regelbunden mens är det dags att öka kaloriintaget, träna mindre och försöka gå upp i vikt. Om mensen ändå inte blir stabil eller uteblir så prata med en fertilitetsspecialist. Det kan finnas annat som påverkar din menscykel och gör det svårare att bli gravid.
 
Motionera mera, eller mindre?
Motion är bra på många sätt. God kondition och muskelstyrka underlättar graviditeten, förlossningen och livet som förälder. Att öva avslappning är också bra – det har du nytta av både under förlossningen och den första tiden som förälder när sömnen är en bristvara.
 
Men intensiv hårdträning som lämnar väldigt lite kroppsfett kvar stör hormonflödet från hjärnan till tallkottkörteln. De signaler som tallkottkörteln normalt sänder till äggstockarna för att påbörja ägglossningen uteblir, liksom mensen. Då hjälper det inte om du har massor av friska ägg, utan ägglossning kan ingen bli gravid.
 
Text: Eventa Aff
 
Flera har någon gång erfarat att brösten läcker - trots att man inte är gravid. Om det någonsin hänt dig borde du kolla in videon nedanför.