Gravid – 5 tidiga tecken som kan tyda på att du väntar tvillingar

Gravid – 5 tidiga tecken som kan tyda på att du väntar tvillingar

Är det två bebisar i magen eller ej? Även om inga sätt är säkera för att veta förutom ultraljud finns det vissa tecken man kan kolla lite extra efter. Här är några tecken som kan tyda på att det är två! 

 

1. Höga hormonhalter

Om du har hormonet hCG i ditt blod så tyder det på att du är gravid, men är nivåerna högre än vid en "normal" graviditet så kan det betyda att det är fler än en bebis i magen.
 

2. Tydliga gravidsymptom

Väldigt kraftiga gravidsymptom (som illamående och kräkningar) kan innebära två bebisar! De som väntar tvillingar mår ofta väldigt illa. Illamåendet behöver inte vara just på morgonen, utan kan vara dygnets alla timmar. 
 

3. Stor mage

Kommer kanske inte som en överraskning. Alla gravida magar ser olika ut, vissa får en kula tidigt, medan andras graviditet börjar synas först långt in i graviditeten. Men om magen blir stor tidigt och om du går upp mycket i vikt tidigt i graviditeten kan det vara ett tecken på tvillingar!

 

4. Din ålder

Ju äldre du är när du blir gravid desto större är sannolikheten att det är tvillingar. Kroppen släpper nämligen fler ägg i samband med ägglossningen för att maxa chanserna till en graviditet när du blir äldre. Som störst är chanserna mellan 35-39 år.

 

5. Tvillingar i släkten

Det finns en ärftlig komponent i tvillinggraviditeter. Om du som gravid har tvillingar i släkten kan det finnas en ökad chans öven för dig. I de fall där tvillingar är ärftligt rör det sig om tvåäggstvillingar, det vill säga att två ägg från samma ägglossning blir befruktade. Det kan alltså vara ärftligt att släppa mer än ett ägg, som är det vanliga, vid ägglossning.
 

Dessa tecken är väldigt diffusa, så du kan vara säker på att det är tvillingar först när du ser två små hjärtan slå på ultrajudet. Till dess får du fortsätta gissa! 

 

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

 

LÄS ÄVEN: 30 namnförslag till tvillingar

Artikelbild: twenty20photos/Envato Elements