Gravid

Gravid? Det här händer nu – vecka för vecka

Har du plussat? Grattis, du är gravid! Man räknar med att en graviditet pågår i 40 veckor, eller 10 kalendermånader, med början sista mensens första dag. Det ofödda barnet växer och utvecklas för varje dag. Det händer nu, vecka för vecka.

Vecka 0-4

Vecka 1 har kvinnan sin senaste mens. Det befruktade ägget är 0,150 mm stort, ungefär som udden på en knappnål. Några dagar efter befruktningen fäster det på livmoderns vägg. I explosionsartad fart växer flera lager av celler fram, som ska bilda olika delar av bebisens kropp. Moderkakan börjar bildas men är inte fullt användbar för fostret förrän i v. 10.

Läs även: Nidblödning - vad är det och när kommer den?

Vecka 5-8

De första blodcellerna och blodkärlen bildas. Ett litet hjärta börjar slå. Anlagen till armar och ben skapas. Navelsträngen bildas och underkäke och stämband börjar ta form. Innerörat och munöppningen skapas och hela tarmsystemet är under utveckling.

Följande organ skapas nu: njurar, urinvägar, lungor, lever, bukspottskörtel, sköldkörtel och könsorgan.

Även hjärnan börjar växa fram. Handled och fingrar skapas och ansiktet börjar ta form. Ögonen ses som 2 fördjupningar och man kan se 2 ögonlock. Vid ett ultraljud kan man se embryot röra sig. Överläppen och nästippen skapas och hjärtkonstruktionen är utvecklad. Blod pumpas genom navelsträngen. Bröstkorgen börjar ta plats. Knäled och armbåge utvecklas och armarna blir längre. Tår och fingrar börjar synas. Hjärnan börjar dela sig i 2 halvor och den första hjärnaktiviteten kan mätas.

Vecka 9-12

I v. 9 är embryot är stort som en jordgubbe. Hals och nacke tar form. Musklerna börjar utvecklas. Munhåla och näsa förenas. Öron och näsa kan ses och ansiktet börjar urskiljas. Könsorganet börjar utvecklas. Njurarna producerar urin och blodomloppet börjar fungera. Smaklökarna börjar bildas.

Alla organen är anlagda, nu ska det ”bara” finslipas och växa till lite. Embryostadiet och den mest kritiska utvecklingsperioden är över. I v. 11 är fostret stort som en kiwi. Ögonlocken är tydligare och kan slutas vid beröring, likaså händerna. Naglarna börjar växa fram men kan inte ses förrän i v. 16–20.

Vecka 13-16

Fostret kan gäspa, suga och svälja. Lungorna är färdiga. Ett tunt lager av hår växer på fostrets kropp. Benvävnad skapas och revben kan ses. Få fysiska missbildningar uppstår nu. Kinderna är synliga, näsan mer markant och det första håret syns.

I v. 15 är bebisen stor som ett äpple och lever i 1,5 l fostervatten. Ansiktet har mänskliga drag men öronen är ännu ofärdiga. Bebisen uppfattar ljud utifrån men reagerar inte på dem förrän i v. 20–24.

Skelettet blir hårdare och syns på röntgenbilder. Bebisen samlar på sig kalcium och första avföringen (meconium) börjar samlas i tarmarna. Bebisen sväljer fostervatten som sedan kissas ut. Han eller hon är medveten om ljus och mörker och rör ögonen bakom de slutna ögonlocken. Med handen kan han/hon upptäcka sig själv och sin lilla enrummare. Det är möjligt att lyssna på hjärtljuden utifrån.

Vecka 17-20

I v. 17 är huvudet ca 4 cm i diameter och fötterna ca 2 cm långa. Bebisens storlek är ungefär som en kupad hands. Bebisen kan suga på tummen och göra grimaser eller rynka pannan. Han/hon är känslig för ljus och vänder ryggen till om magen utsätts för starkt ljus. Ögonbryn och hår på huvudet är synligt.

Huden är tunn och genomskinlig och bebisen kan skilja på olika smaker i fostervattnet. Hjärtljuden går lätt att höra hos MVC både via tratt och med en s.k. doppler då lyssnar man utifrån på barnets hjärtljud. Bebisens körtlar producerar det vita fosterfettet (vernix) som ska skydda huden mot fostervattnet. Han/hon samlar på sig allt mer fett.

Vecka 21-24

Även om alla organ finns, är de inte färdigutvecklade för livet utanför magen ännu. Bebisen har knappt något underhudsfett alls. Nu kan bebisen höra kvinnans röst och reagerar på musik. Han/hon kan knyta sina händer och buffa lite vilket märks även utanpå.

Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Musklerna växer till sig och huden är alldeles rynkig. Svettkörtlarna bildas och ögonfransarna kan ses tydligt. Balansorganen i innerörat utvecklas och når vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner.

Vecka 25-28

I v. 25 är bebisen 32–33 cm och det börjar bli trångt även om det ännu finns förhållandevis gott om plats. Bebisen vyssjas till sömns när kvinnan är uppe och går och vaknar när hon lägger sig. Tillväxten av underhudsfett kommer igång ordentligt och huden blir tjockare. Arm- och benmusklerna är väl utvecklade.

Bebisen kan nu öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas ännu mer och könsorganen blir färdigutvecklade. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu växer den och formas i vecklingar. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Alla sinnen är utvecklade.

Vecka 29-32

Hjärnans tänkande del blir betydligt större och mer komplex. I v. 30 är huvudet är ca 8 cm i diameter och fötterna nästan 6 cm långa. Smaklökarna är så pass utvecklade att bebisen kan skilja på sött, beskt och surt. Svettkörtlarna är färdigutvecklade och bebisen reglerar själv sin kroppstemperatur.

Ögonen är helt öppna och han/hon kan se ljus och mörker. Lungorna är färdiga och tränas genom att bebisen ”andas” ner fostervatten i dem. Han/hon reagerar på olika musikstycken och instrument. Huden är rosafärgad och tånaglarna växer fram.

Vecka 33-36

Bebisen ser nu ut som ett nyfött barn. I v. 33 är längden är cirka 41 cm och vikten ungefär som en mjölpåses, 2 kg. Bebisen lägger på sig och går upp runt 225 gr i veckan. Benmärgen producerar röda blodkroppar.

Fingrarnas naglar är fullt utväxta och täcker hela fingertoppen. Underhudsfettet lagras ännu mer. Alla inre organ är färdiga, men lungorna behöver mer tid för att säkert klara omställningen från vatten till luft. Ansiktet är slätt och de flesta rynkorna är borta. Ögonens pupiller kan vidgas och dras ihop.

I v. 35 är bebisen är drygt 43 cm och väger närmare 2,3 kg. Han/hon rör sig i den mån det går, blinkar, kissar, sväljer fostervatten och får hicka ibland. Det vita fosterfettet (vernix) skyddar bra mot fostervattnet.

I v. 36 är magen som allra störst, eller åtminstone som allra högst upp. Bebisen ligger troligen med huvudet nedåt. Vissa är redan fixerade, redo för den stundande förlossningen. Under vakenperioderna har bebisen ögonen öppna. Nerverna och andningsorganen är fortfarande på tillväxt. Hjärnan är färdig och mogen för livet utanför.

Vecka 37-40

Många kvinnor upplever att bebisen rör sig mer sällan. Inte konstigt alls, för nu är det riktigt trångt. Bebisen tränar lungorna för fullt genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem.

Dagen D närmar sig med stormsteg. Nu är bebisen noggrant förberett för livet utanför mammas mage. När som helst kan förlossningen starta. Moderkakan är 20–25 cm i diameter, 3 cm tjock och väger drygt 0,5 kg.

Det duniga håret som täckt kroppen under stor del av graviditeten försvinner nu. Vikten ökar snabbt med cirka 28 gr om dagen. Fostervattnet förnyas en gång var tredje timme. Tarmarna är fyllda med grönsvart barnbeck. Levern laddar upp med järn under slutet av graviditeten.

Barnet är färdigt att födas!

Text: Annica Ragert. Källa: FöräldraGuiden, Allt för Föräldrars tidning

Något som du ska undvika att göra under graviditeten är att dricka alkohol. I videon nedan ser du vad som händer med din kropp och fostret om du dricker alkohol.

Powered by Labrador CMS