Gravid efter 40 – oddsen och riskerna

Gravid efter 40 – oddsen och riskerna

Idag hör det inte till ovanligheten att bli gravid efter 40. Vilka är riskerna och gör några år verkligen skillnad? Vi pratade med barnmorskan Louise Bernström.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån får nästan dubbelt så många kvinnor barn efter att de fyllt 40 år jämfört med på 1990-talet. Det beror på en rad olika faktorer som att vi utbildar oss och vill hinna med karriär innan barn. Att hitta rätt i dejtingdjungeln tar också tid och helt plötsligt har åren rusat förbi.

 

Hur ser det ut idag, blir förstagångsmammorna fortsatt äldre?

- Ja, åldern på kvinnor OCH män ökar som förstagångsföräldrar. Från år 2000 fram till 2005/2006 ökade åldern för att sedan stå still fram till år 2016 - och därefter öka igen. 2019 var en förstföderska i genomsnitt 29,6 år. I genomsnitt är förstföderskor cirka fyra år äldre än på 70-talet.

   Men det kan även tilläggs att för 150 år sedan så var omkring var tionde kvinna som födde barn över 40, fortsätter Louise Bernström.

Vid 45 blir bara en på hundra gravid vid ägglossning, säger barnmorskan Louise Bernström.  Foto: Shutterstock.com och privat.

 

Har livmodern ett ”bäst före" datum?

- Jag skulle snarare säga att äggstockarna har det. Man räknas som ”äldre förstföderska” från 35 år. Vid 20-25 års ålder så är chansen cirka 30-35% att bli gravid vid ägglossning. Vid 35-års ålder är den siffran nere på 12% och vid 45 års ålder blir ungefär en på hundra gravida vid ägglossning.

 

Vad tycker du man ska göra om man är 40+ och vill ha barn?

- Man ska inte vänta en dag till utan försöka ha samlag 2-3 gånger i veckan om man är i en heterosexuell relation. I fyrtioårsåldern har de flesta kvinnor etablerat sina levnadsvanor. Det kan vara bra att se över dem. Sluta att röka om man gör det, dra ner på sin alkoholkonsumtion. Se över om man tar läkemedel som kan påverka fertiliteten eller fostret. Börja äta folsyra så fort som möjligt helst redan 3 månader innan man blir gravid.

Skulle man behöva ha hjälp av assisterad befruktning så ska man inte heller vänta. Har man försökt bli gravid i ett år så kan man vända sig till vården för utredning. Åldersgränsen för rätt till assisterad befruktning inom landstingen är 39 år för kvinna och 55 för mannen. Privata aktörer har lite högre åldersgräns. 

 

Vilka är riskerna med att skaffa barns senare i livet?

- Högre ålder innebär sämre kvalitet på ägg. Det blir inte bara svårare med befruktning utan ökad risk för till exempel kromosomavvikelse. Äldre gravida löper även ökad risk för förtidig förlossning, högt blodtryck under graviditet. Så ja, till viss del har väl inte bara livmodern ett bäst före datum utan kroppen också.

 

Vi som fick barn efter 40

Både Marit Bergman och Charlotte Perelli skaffade knoddar efter 40. Foto:TT


Camilla Läckberg blev mamma till dottern Polly vid 41.

Titiyo Jah fick andra dottern Bibi vid 51. Femi, dotter nummer ett var då 25 år.

Marit Bergman fick sitt andra barn, en dotter, vid 43.

Maria Bonnevie och Fredrik Skavlan fick en dotter, Marias tredje barn, Fredriks sjätte, när hon var 45.

Eva Röse fick sin fjärde son vid 42.

Charlotte Perelli fick också en efterlängtad fyra, sonen Alvin, när hon var 44 år.

 

Läs också: Ska du frysa ner dina ägg? 5 frågor du alltid undrar över

 

Artikelbild: Pixel-shot/ Shutterstock.com