Gravid och svamp i underlivet? Det här måste du veta

Gravid och svamp i underlivet? Det här måste du veta

Under en graviditet är det vanligare med svamp, även kallat candida, i underlivet. Detta beror på att hormonerna påverkar slemhinnorna och immunförsvaret. Här berättar barnmorskan Elisabeth Storch mer.
 
– Vid svampinfektion (Candida albicans) i underlivet uppstår klåda som kan vara väldigt intensiv, och ofta en vit grynig flytning. Slemhinnan i underlivet rodnar och det gör ont att ha samlag. Svampen i sig är inte farlig men jobbig när man inte blir av med den, säger Elisabeth Storch, legitimerad barnmorska.
 
Behandling med de receptfria läkemedlen som finns på apoteket brukar hjälpa tillfälligt, men infektionen kommer ofta tillbaka. För att slippa besvär under tiden kan man prata med sin barnmorska eller gynekolog om möjligheten att ta medicin med kräm eller vagitorier varannan eller var tredje dag under en längre tid. 
 
– Vad man äter påverkar också genom att till exempel en kost med mycket socker ger en gynnsam miljö för svampen. Så det är absolut värt att se över sina kostvanor, säger Elisabeth Storch.
 

Liten risk att smitta barnet

Risken för överföring av candida från modern till barnet, så att barnet får en infektion, är mycket liten.
– Om mamman har en svampinfektion i underlivet vid förlossningen kan barnet smittas, men får då svampinfektion i munnen. Då kallas infektionen torsk, och har man otur kan barnet i sin tur föra över torsken på mammans bröstvårtor vid amning, säger Elisabeth Storch.
 
Torsken ger små vita spräckliga beläggningar, framför allt på slemhinnan mot kinden och dessutom kraftig beläggning på tungan. Det kan också bli röda små sår med sprickor i mungipan.
 

Problem vid amning

De flesta nyfödda barn som smittas vid förlossningen får inga symtom förrän efter cirka tre veckor. Det är bra att ta upp problemen med Barnavårdscentralen eftersom amningen kan påverkas om barnet eller mamman har ont.
 
Att prata med BVC eller amningsmottagningen är också viktigt för att få rätt diagnos och behandling. I behandlingen mot torsk penslar man barnets tunga och mammans bröst med ett läkemedel som heter Mycostatin.
 
– Man kan också prova att pensla barnets tunga med lite vichyvatten för att ändra barnets pH-halt i munnen så att torsken inte trivs, säger Elisabeth Storch.
 

Om du misstänker att du fått svampinfektion

Sök alltid läkare för att få en korrekt diagnos första gången du misstänker en svampinfektion. Det finns flera olika behandlingar mot svamp. 
 
 
Text: Malin Juell
Källa: Kunskapscentrum för infektioner under graviditet - INFPREG.

Foto: Goran Bogicevic/Shutterstock.com