Gravid

Gravid vecka 11

Barnet

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Ännu känner du inte några rörelser från fostret, men om du undersöks med ultraljud syns det att det rör sig.

Nu börjar könsorganet få sin rätta form. Hos en pojke växer de två vecken ihop och bildar en pung. Könsknoppen växer och dras ut för att forma en penis. Hos en flicka blir vecken kvar och bildar blygdläppar, och könsknoppen bildar flickans klitoris.

Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling och är fyllda av fostervatten. Tarmarna som en tid har legat i navelsträngen får nu plats att dra sig in i bukhålan där levern, bukspottkörteln och andra organ växer till.

Mamma

Nu börjar blodmängden i din kropp att öka. Fortfarande syns det oftast inte att du är gravid, men man brukar känna det mycket tydligt. Den trötthet som du eventuellt känner signalerar att du ska ta det lugnt. En del gravida blir mindre illamående efter den här veckan.

När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium eller läs mer om bra mat när du är gravid.

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Men ibland behöver du medicin för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Många läkemedel kan tas utan risk för fostret. Om du är i behov av någon medicin för din hälsa ska du inte själv sluta för att du blivit gravid utan prata med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra.

Pappa/partner

Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor. Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för er skull. Besöken är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Du har även möjlighet att ringa barnmorskan mellan besöken om du undrar över något.

Hos barnmorskan/kontroller

Om du önskar ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan ytterligare diskuteras med läkare som även kan remittera er vidare, om inte barnmorskan redan gjort det. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 12 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS