Annons:
Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Barnet
Efter den här veckan är den största risken för missfall över. Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret.
 
Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram. Det har tunn, genomskinlig hud och på fingertopparna börjar det unika mönstret, fingeravtrycket, att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.
 
Nu kan fostret röra både armar och ben och ser ut som en liten människa. Ansiktsdragen har börjat komma fram. Nästan alla organ och funktioner finns på plats, även om mycket mer tid behövs för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.
 
Mamma
Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första 12 veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, men har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt.
 
Du/ni har kanske redan berättat för nära och kära att du/ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka 12. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre.  
 
Pappa/partner
Ni har kanske kompisar som har barn. Vissa frågor kan det vara skönt att prata med en kompis om istället för att oroa din partner. Hur gick det när din kompis väntade barn? Hade de sex? Vad kan vara bra att tänka på? Hur går det till på förlossningen?
 
Hos barnmorskan/kontroller
Om du önskar ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan ytterligare diskuteras med läkare som även kan remittera  er vidare, om inte barnmorskan redan gjort det. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.
 
Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.
 
Källa: 1177 Vårdguiden 
Läs mer om gravid vecka 13 »
Samtala gärna om graviditet i vårt forum »
Läs fler artiklar på våra gravidsidor »
Annons