Gravid

Gravid vecka 13

Andra delen av graviditeten

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar andra delen av graviditeten, trimester två!

Barnet

Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex centimeter långt. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner.

Skelettet har hittills varit mjukt, men håller på att bli hårt. Om mamman skulle röntgas nu skulle fostrets skelett också synas.

Hjärtat har slagit i många veckor. Under den tid som barnet ligger i magen har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar i stort sett inte lungorna. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. För att möjliggöra detta finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag trycks hålet samman.

Risken för missfall minskar betydligt nu. Få missbildningar tillkommer efter den här veckan.

Mamma

De flesta gravida mår inte längre illa men tyvärr fortsätter en del att må illa flera veckor till.

Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten. Avstå från droger, tobak och alkohol – kom ihåg att det inte finns några "säkra nivåer".

Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite, din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Pappa/partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?

Hos barnmorskan/kontroller

Har du funderingar kring dina alkohol- eller tobaksvanor, tveka inte att ta upp det med din barnmorska. Du kan även få individuella råd hos Alkohollinjen och Sluta-röka-linjen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 14 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS