Gravid

Gravid vecka 14

Barnet

Fostret har blivit sju till åtta centimeter långt, mätt från huvud till stjärt. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är tunn och genomskinlig, och täckt av små tunna hårstrån.

Fostret kan röra sig i vattnet nu, och även göra sväljrörelser. Hos pojkfoster utvecklas prostatakörteln och sädesblåsan.

Kroppsdelarna är nu så tydliga att man till och med kan se vilket kön fostret har.

Mamma

Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. De flesta börjar nu få en liten mage, speciellt om du har fött barn tidigare. Det beror på att livmodern kan bli mer framåttippad efter den första graviditeten och magmusklerna mer uttänjda.

Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och kanske börjar du känna dig piggare igen.

Hos många gravida kan en mörk strimma, kallad Linea nigra, synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött, för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar. Bröstvårtorna och området runtomkring kan också bli mörkare.

Om graviditeten fortlöper normalt och ni har lust kan du och din partner fortsätta med sexlivet fram till förlossningen. Så länge ni har sex som känns bra och inte gör ont kan ni ha så mycket sex ni vill.

Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

Läs mer om hur kroppen påverkas när man är gravid.

Pappa/partner

Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika – en del är mer intresserade, andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner. Och även om sexlusten hos dig eller din partner är mindre, så är inte behovet av kroppsnära kontakt, ömhet och kärlek mindre.

Hos barnmorskan/kontroller

Vid denna tid brukar det inte vara några inbokade kontroller hos barnmorskan men tveka inte att ringa din barnmorska om du undrar över något.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 15 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS