Gravid

Gravid vecka 2

Gravid i vecka 1-2

Första delen av graviditeten

Graviditetsbeskedet är för många starten för en stor förändring i livet. Om man väntar sitt första barn är allt nytt, och det kan kännas både spännande och oroande. Om man tidigare fått ett eller flera barn kan man ha andra förväntningar. Varje graviditet är unik, och därför kan man aldrig helt förbereda sig på hur det kommer att bli.

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds.

Under den första delen av graviditeten utvecklas embryot från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats. Fostrets utveckling från vecka till vecka ser nästan exakt likadan ut för de flesta foster under första och andra tredjedelen av graviditeten. Kvinnans kropp kommer också att förändras på liknande sätt för de flesta. Men graviditeten kan upplevas olika lätt eller svår, beroende på hur kroppen klarar den extra påfrestningen.

I vecka 1-2

Man kan bli gravid om man har samlag med en man eller blir befruktad på konstgjord väg dagarna före, under eller efter ägglossning. Ägget blir befruktat av en av miljontals spermier. Vissa känner av sin ägglossning. Man kan till exempel få en diffus värk över en av äggstockarna, eller en liten blödning. En del får mer sexlust i samband med ägglossningen. Vid ägglossningen stiger kroppstemperaturen ungefär en halv grad och fortsätter att ligga på den nivån under hela graviditeten.

Efter ägglossningen vandrar ägget in i äggledaren. Där kan det ligga och vänta i ett halvt till ett och ett halvt dygn. Efter samlag eller en insemination simmar spermierna upp genom livmodern och möter ägget i äggledaren, där befruktningen sker. Eftersom spermier kan överleva flera dagar, ända upp till en vecka i sällsynta fall, kan de vänta på ägget om man har samlag en eller ett par dagar före ägglossningen.

En graviditet är från befruktning till förlossning i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar. Av flera skäl kan det vara svårt att fastställa när själva befruktningen skedde. Därför räknar man från den sista mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.

Mamma

Än så länge syns det ingenting på kroppen och du vet troligtvis inte om att du är gravid ännu, fast somliga kvinnor säger sig kunna känna när de blir befruktade. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron och därinne är det fullt av liv.

Om du planerar att bli gravid ska du börja äta folsyra som finns att köpa receptfritt på apotek. Du ska även avstå från alkohol, i alla fall de sista två veckorna i menscykeln om du har mens varje månad. Röker eller snusar du så är det också dags att försöka sluta. Ät regelbundet och näringsriktigt samt motionera, allt för att öka dina chanser att bli gravid och minska riskerna under graviditeten.

Läs mer om folsyra på Livsmedelsverkets hemsida.

Pappa/partner

Den första tiden av graviditeten märker du sällan att din partner är gravid och det gör knappast den blivande mamman heller, men redan nu är aktiviteten där inne i full gång.

Om ni planerar graviditet är det läge att fundera över och diskutera era livsstilsvanor. Stötta din partner att sköta om sin hälsa, att äta regelbundet och näringsriktigt. Ta gärna gemensamma promenader dagligen för motionens skull. Diskutera och stötta till avhållsamhet från alkohol, tobak och eventuella andra droger. Under en graviditet ökar motivationen till att ändra livsstilsvanor till det bättre hos er båda.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 3 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS