Gravid

Gravid vecka 20

Barnet

Halva graviditeten har gått! Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamma

Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Ibland kan din navel puta ut, det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen.

Nu kan du behöva extra järn i kosten. Barnmorskan tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten. Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn eller läs mer om bra mat när du är gravid.

Om du väntar fler än ett barn behöver du tänka ännu mer på att äta riktigt och få i dig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.

Pappa/partner

De flesta börjar fundera mer på sin relation till sina egna föräldrar. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

Hos barnmorskan/kontroller

En del barnmorskemottagningar erbjuder gruppträffar. Andra mottagningar kan ha bokat individuellt besök för paret eller enskilt för kvinnan. Under detta besök brukar inte några speciella undersökningar göras utan syftet är att prata om hälsotillstånd, graviditetsupplevelse, kroppens förändring, barnet, amning och andra frågor som ni vill diskutera.

Från femte eller sjätte månaden kan man uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Det går också att lyssna på hjärtat genom en tratt eller ultraljudsförstärkare. Det brukar barnmorskan göra vid kontrollerna framöver.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 21 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS