Gravid

Gravid vecka 22

Barnet

Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter.

Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra att tandköttet svullnar upp och att du lättare får hål i tänderna. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få, prata med din barnmorska om det.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Passa på att göra saker som kan bli svårare att göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 23 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS