Annons:
Gravid vecka 3

Gravid vecka 3

Barnet
När ägget har blivit befruktat börjar det förflytta sig ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar det dela sig i flera celler. Någon dag senare börjar ägget likna ett mullbär, och kallas därför morula som betyder mullbär på latin.
 
Ägget har ännu ingen koppling till mammans blod, utan innehåller själv den näring som det behöver. Det är den så kallade gulesäcken som står för näringen, till dess att moderkakan har bildats.
 
Sju dagar efter befruktningen brukar det befruktade ägget ha hittat en plats att fästa sig på inne i livmodern. Cellerna i äggets yttre skikt blir klibbiga för att få fäste, och börjar bädda in sig i livmoderslemhinnan. De ska sedan bilda moderkakan, som oftast kommer att sitta i den övre delen av livmodern. I samband med att ägget fäster i livmodern är det ganska vanligt att man får en liten blödning.
 
En graviditet är från befruktning till förlossning i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar. Av flera skäl kan det vara svårt att fastställa när själva befruktningen skedde. Därför räknar man från den sista mensens första dag, alltså två veckor före befruktningen.
 
Mamma
Än så länge syns det ingenting på kroppen och du vet troligtvis inte om att du är gravid ännu, fast somliga kvinnor säger sig kunna känna när de blir befruktade. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron och därinne är det fullt av liv. Om du planerar att bli gravid ska du börja äta folsyra som finns att köpa receptfritt på apotek. Du ska även avstå från alkohol, i alla fall de sista två veckorna i menscykeln om du har mens varje månad. Röker eller snusar du så är det också dags att försöka sluta. Ät regelbundet och näringsriktigt samt motionera, allt för att öka dina chanser att bli gravid och minska riskerna under graviditeten.
 
Läs mer om folsyra på Livsmedelsverkets hemsida.
 
Pappa/partner
Den första tiden av graviditeten märker du sällan att din partner är gravid och det gör knappast den blivande mamman heller, men redan nu är aktiviteten där inne i full gång.
 
Om ni planerar graviditet är det läge att fundera över och diskutera era livsstilsvanor. Stötta din partner att sköta om sin hälsa, att äta regelbundet och näringsriktigt. Ta gärna gemensamma promenader dagligen för motionens skull. Diskutera och stötta till avhållsamhet från alkohol, tobak och eventuella andra droger. Under en graviditet ökar motivationen till att ändra livsstilsvanor till det bättre hos er båda. 
 
Källa: 1177 Vårdguiden 
 
Läs mer om gravid vecka 4 »
Samtala gärna om graviditet i vårt forum »
Läs fler artiklar på våra gravidsidor »
Annons