Gravid

Gravid vecka 31

Barnet

Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Mamma

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på hur du mår och om du går över tiden. Om något behöver extrakontrolleras, till exempel blodtrycket, kan du behöva gå oftare. Ibland kan barnmorskan eller en läkare bedöma att du även behöver göra ett extra ultraljud för att exempelvis kontrollera barnets tillväxt eller läge eller moderkakans läge.

Barnmorskan brukar den här gången lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information. Även om du inte har ett tungt arbete kan det vara bra att planera in lite ledighet i slutet av graviditeten för att vila lite extra och förbereda dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kanske kan spara lite semesterdagar. Du kan även använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten. Om du blir sjuk eller får komplikationer under graviditeten ska du naturligtvis kontakta din barnmorska som kan boka en läkartid för bedömning till sjukskrivning.

På Försäkringskassans hemsida kan du även planera och förbereda föräldraledigheten.

Källa: 1177 Vårdguiden

Allt för föräldrars ankomstgrupper »

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 32 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS