Annons:
Gravid vecka 40

Gravid vecka 40

Barnet
I genomsnitt väger ett foster i den här veckan ungefär 3,6 kilo och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket.
 
Moderkakan väger runt ett halvt kilo. Den kommer fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.
 
Mamma
Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Men för många kan det dröja ännu någon vecka innan förlossningen sätter igång.
 
Många kvinnor känner sig uppgivna och trötta på graviditeten när den är fullgången. Man vill bara att barnet ska komma ut. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor + 0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater före förlossningen så kommer du att orka bättre. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.
 
En del funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Men förlossningen kan inte tvingas igång, och det är bäst att barnet får komma när det är klart.
 
Pappa/partner
Försök leva som vanligt och undvik att göra dagarna till en väntan på förlossningen. Planera att göra något varje dag med din partner. Passa du också på att förbereda det praktiska inför förlossningen och unna dig även att vila om du har möjlighet.
 
Källa: 1177 Vårdguiden
 
Allt för föräldrars ankomstgrupper »
Samtala gärna om graviditet i vårt forum »
Läs fler artiklar på våra gravidsidor »
Annons