Gravid

Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

Barnet

Grodden är nu ungefär en millimeter lång. Den består av tre lager med celler som ska bli olika delar av kroppen. Det översta lagret kommer bland annat att bli hjärnan, nervsystemet och huden. Mellanlagret kommer att bli ben, muskler, blodkärl och brosk. Det undre lagret med celler kommer bland annat att bilda magsäcken, tarmarna och levern.

Nu har grodden fått alla nödvändiga celler på plats för att kunna fortsätta att utvecklas till människa och kallas därför för embryo. Det betyder ”något som växer”. De här veckorna, från och med vecka fem till och med vecka tio, är mycket viktiga eftersom det är nu som alla organen bildas.

Mamma

Mensen är försenad och har inte kommit på några dagar, men ännu har du kanske inte några riktigt säkra tecken på att du är gravid. Vissa börjar redan må illa och vara trötta, känner att brösten är ömtåliga och spända. Några behöver kissa oftare och känner av humörsvängningar, ungefär som man kan göra när man ska få mens.

Från vecka fem går det oftast att få veta om du är gravid genom att testa din urin. Du kan testa redan någon dag efter att mensen har uteblivit, men så tidigt ger testet ibland inte utslag trots att du är gravid. Om testet visar att du är gravid stämmer det alltid, hur tidigt du än gör det. Graviditetstest kan du göra på en barnmorskemottagning, även kallad mödravårdscentral (MVC), eller så kan du köpa ett test på apotek eller i butik och göra det hemma.

Väntar du tvillingar kanske du känner av illamående mer än en som väntar ett barn. Du kan också vara tröttare och behöva kissa oftare.

Pappa/partner

Att göra graviditetstestet tillsammans kan vara spännande. Ett positivt resultat kan ge en svindlande känsla som direkt sätter igång många tankar och funderingar. Det kan ta en tid innan befruktningen lyckas och för ett par som gärna vill bli med barn är varje negativt besked nedslående. Prata med din partner om hur du känner.

Hos barnmorskan/kontroller

Om du har fått ett positivt graviditetstest kan du ringa en barnmorskemottagning för att boka tid. Du har möjlighet att komma på ett tidigt besök, redan i vecka 5-6 om du vill. Det är ett första hälsosamtal, där ni bland annat går igenom frågor om kost, motion, tobak, alkohol och andra livsstilsfrågor. Vid det besöket kan du även få information om fosterdiagnostik. Sedan följer ett längre besök några veckor senare, runt vecka 8-12. Då kommer du att tillfrågas om din fysiska och psykiska hälsa, prover tas och information ges om mödrahälsovårdens basprogram. Besöken på barnmorskemottagningen är frivilliga.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Fråga din barnmorska om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Gravid och HLBTQ

Familjer ser olika ut och du som planerar eller väntar barn och identifierar dig inom gruppen HLBTQ kan naturligtvis vända dig till den barnmorskemottagning som du vill. Men en del mottagningar har valt att HBT-certifiera sig för att visa att de arbetar mer aktivt med dessa frågor. Förteckning över HBT-certifierade mottagningar hittar du på RFSL:s hemsida.

Källa: 1177 Vårdguiden

Läs mer om gravid vecka 6 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS