Gravid

Gravid vecka 6

Barnet

Den här veckan börjar hjärtat att slå i det lilla embryot, som nu är cirka fyra millimeter långt och liknar en liten, böjd larv.

Det som ska bli armar bildas i början av veckan, och mot slutet av veckan bildas det som ska bli ben. Armarna kommer även i fortsättningen att utvecklas före benen.

De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bildas. Det som ska bli hjärnan, ryggmärgen och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas, liksom ryggkotorna.

Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns nästan inget fostervatten. Häftstjälken, som ska bli navelsträngen, är än så länge kort. Den ska växa så den blir lång och elastisk, och kommer att omges av ett lager med skyddande gelé för att tåla fostrets alla rörelser senare under graviditeten.

Mamma

Nu har mensen dragit två veckor över tiden för de flesta, och många vet att de är gravida. Har du precis börjat misstänka att du är gravid är det dags att göra ett graviditetstest. De finns att köpa på apotek. Testerna är mycket säkra. Du kan också göra graviditetstest kostnadsfritt på barnmorskemottagningen.

Många gravida kvinnor känner att brösten är spända och du kan må illa. Det är också vanligt att vara väldigt trött och många behöver sova mer än vanligt. Allt detta är som det ska och beror på den omställning som sker i din kropp under graviditeten. Hormonella förändringar gör också att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan kan få en rödlila färg. Din livmoder börjar växa.

Risken för missfall är störst under de första 12 veckorna. Du kan inte själv påverka missfallsrisken så koncentrera dig istället på att äta bra, röra på dig och sova när du är trött.

Om du röker eller snusar är det nu läge att försöka sluta när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen. Rökning och snusning innebär därför ökade risker för graviditeten och fostret. Här kan du få hjälp att sluta röka. Du kan även få hjälp på barnmorskemottagningen eller på din vårdcentral.

Pappa/partner

Nu kanske ni har börjat märka de första graviditetstecknen hos din partner. Det kan till exempel vara ständig hunger, trötthet eller illamående. För många är illamåendet värst på morgonen och du kan hjälpa din partner genom att servera exempelvis te och någon skorpa innan hon kliver upp. Pröva er fram och se vad som fungerar.

Illamåendet kan påverka er vardag. Tänk på att laga mat som fungerar för din gravida partner. Vissa gravida står inte ut med matos och lukten av exempelvis stekt mat. Andra har svårt för fisk, ost eller att dricka mjölk som stått öppnad i kylskåpet en längre tid.

Hos barnmorskan/kontroller

Det är nu dags att boka tid hos barnmorskan. Du har möjlighet att komma på ett tidigt besök, redan i vecka 5-6 om du vill. Det är ett första hälsosamtal, där ni bland annat går igenom frågor om kost, motion, tobak, alkohol och andra livsstilsfrågor. Vid det besöket kan du även få information om fosterdiagnostik. Sedan följer ett längre besök några veckor senare, runt vecka 8-12. Då kommer du att tillfrågas om din fysiska och psykiska hälsa, prover tas och information ges om mödrahälsovårdens basprogram. Besöken på barnmorskemottagningen är frivilliga.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Fråga din barnmorska om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Gravid och HLBTQ

Familjer ser olika ut och du som planerar eller väntar barn och identifierar dig inom gruppen HLBTQ kan naturligtvis vända dig till den barnmorskemottagning som du vill. Men en del mottagningar har valt att HBT-certifiera sig för att visa att de arbetar mer aktivt med dessa frågor. Förteckning över HBT-certifierade mottagningar hittar du på RFSL:s hemsida.

Källa: 1177 Vårdguiden

Läs mer om gravid vecka 7 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS