Gravid

Gravid vecka 8

Barnet

Embryot är ungefär en och en halv centimeter långt. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra några enkla rörelser. Armen har fått en armbåge, på händerna börjar fingrarna växa ut med simhud emellan, och tårna börjar utvecklas. Ögonen håller på att få ögonlock, men ligger ännu långt ut på sidan av huvudet. I munnen håller gommen, tungan och anlag för tänder på att bildas.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer till så snabbt att de inte får plats inne i kroppen.

Mamma

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Du kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Dina kläder kan börja kännas trånga och du kan få akne.

Ökade flytningar är vanligt och är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Men eftersom hormonbalansen i din kropp är påverkad under graviditeten är det vanligt med svampinfektion i underlivet.

Det är också vanligt med blödningar tidigt i graviditeten, trots normal utveckling av graviditeten. Om blödningen är riklig och smärtsam kan du kontakta din barnmorska eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd.

Sexuell lust, känsla och upplevelse kan förändras för båda parter under graviditeten. En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex och andra kan känna sig mer tveksamma och mindre intresserade. Prata med varandra om era känslor och behov. Att ha sex skadar inte graviditeten.

Pappa/partner

Det kan kännas spännande att gå på första besöket hos barnmorskan. Där får ni information om vad som händer under graviditeten och vilka hållpunkter ni kan ha på vägen – bland annat läkarbesök, ultraljud, föräldragrupper, eventuella andningskurser, och föreläsningar på förlossningskliniker. Barnmorskan ställer frågor för att få relevant information om er som kan påverka graviditeten. Vid besöket får ni också möjlighet att ställa frågor. Och tveka inte att som partner fråga om allt du undrar över.

Sexuell lust, känsla och upplevelse kan förändras för båda parter under graviditeten. En del kan få mer lust och känna mer njutning och andra kan känna sig mer tveksamma och mindre intresserade av sex. Prata med varandra om era känslor och behov. Att ha sex skadar inte graviditeten.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid till barnmorskan än är det tid att göra det nu. Där kan du få information om viktiga saker att tänka på under graviditeten och inför förlossningen. En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

Du blir erbjuden information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17-20.

Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Besöken på barnmorskemottagningen och undersökningarna som erbjuds där, till exempel provtagning och ultraljud, är frivilliga

Gravid och HLBTQ

Familjer ser olika ut och du som planerar eller väntar barn och identifierar dig inom gruppen HLBTQ kan naturligtvis vända dig till den barnmorskemottagning som du vill. Men en del mottagningar har valt att HBT-certifiera sig för att visa att de arbetar mer aktivt med dessa frågor. Förteckning över HBT-certifierade mottagningar hittar du på RFSL:s hemsida.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 9 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS