Gravid

Gravid vecka 9

Barnet

Embryot är nu drygt två centimeter långt och börjar likna en människa. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron och huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar, finns redan. Det yttre könsorganet bildas nu ur två veck och en liten könsknopp ovanför dem. Nu i början ser det likadant ut hos alla foster vare sig de är pojkar eller flickor.

Mamma

Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden. Du kanske oroar dig för missfall, för hur barnet kommer att bli, förhållandet, viktökning, jobbet eller andra saker. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så att han eller hon blir mer delaktig i dina upplevelser.

Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det, i kombination med att du kanske småäter mer nu, kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Därför är det viktigt att du sköter din munhygien. Prata med en tandläkare om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

Pappa/partner

Under graviditeten kan många partners känna ett utanförskap. Det är mycket som kretsar kring den kvinnliga kroppen och den blivande mamman – mötena hos barnmorskan, läkarbesöken, de fysiska förändringarna och omgivningens fokus på den gravida kvinnan. Och det är klart – det är hon som bär barnet. Kvinnan i sin tur fokuserar ofta mer inåt. Det är i hennes kropp livets mirakel sker. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull. Var förberedd på ett visst utanförskap. Men vänd dig för den sakens skull inte bort utan se till att finnas där för din gravida kvinna och ert barn. Det är viktigt att du också får berätta om dina egna känslor och tankar kring graviditeten och föräldraskapet.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid till barnmorskan än är det tid att göra det nu. Där kan du få information om viktiga saker att tänka på under graviditeten och inför förlossningen. En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

Du blir erbjuden information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17-20.

Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Besöken på barnmorskemottagningen och undersökningarna som erbjuds där, till exempel provtagning och ultraljud, är frivilliga

Gravid och HLBTQ

Familjer ser olika ut och du som planerar eller väntar barn och identifierar dig inom gruppen HLBTQ kan naturligtvis vända dig till den barnmorskemottagning som du vill. Men en del mottagningar har valt att HBT-certifiera sig för att visa att de arbetar mer aktivt med dessa frågor. Förteckning över HBT-certifierade mottagningar hittar du på RFSL:s hemsida.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 10 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS