Gravidhjärna – här är allt du behöver veta

Gravidhjärna – här är allt du behöver veta

Är du gravid och upplever att du har minne som en guldfisk? Lugn! Du lider förmodligen av vad som kallas för en gravidhjärna. 

Många gravida kvinnor kan känna sig virriga under graviditeten. Det kan handla om allt ifrån att du råkat lägga nycklarna i kylen till att du inte minns när nästa besök på barnmorskemottagningen är. Tidigare har många skämtat om att man skulle lida av en så kallad gravidhjärna, men faktum är att det faktiskt finns forskning som bevisar att det är ett verkligt fenomen.

 

Vad är gravidhjärna?

Gravidhjärna innebär att en gravid kvinna känner sig glömsk, förvirrad och lätt tappar minnet under tiden som hon väntar barn. Andra symptom kan vara att man har svårt att koncentrera sig och känner sig allmänt tankspridd. 

Fenomenet har tidigare inte backats up av forskning, fram tills för något år sedan. Då studerade forskare vid Deakin University cirka 709 gravida kvinnor och 521 icke-gravida kvinnor. Studien gick ut på att försöka hitta ett samband mellan gravida kvinnor och gravidhjärna. Resultatet visade på att fenomenet faktiskt existerar men att det såklart skiljer sig från varje specifik individ.

 

LÄS ÄVEN: Därför ska du inte rensa kattlådan när du är gravid 

 

Vad beror gravidhjärna på?

Enligt forskarna handlar gravidhjärna bland annat om kvinnor som förbereder sig på ankomsten av ett barn. En graviditet och allt vad det innebär resulterar ofta i att det är mycket man ska tänka på innan den stora dagen är kommen. I och med det kan minnet lätt svika en då fokus tenderar att ligga på annat. Forskarna kunde också se att gravida kvinnor är som mest glömska under den senare delen av en graviditet. 

Det finns också andra forskare som menar att hormonförändringar och sömnbrist i kombination med varandra kan vara en orsak. Men man vet ännu inte exakt vad det är som är orsaken.

 

Hur länge har man gravidhjärna?

Det finns ingen exakt forskning på hur länge man tror att en kvinna upplever så kallad gravidhjärna. Vissa tror att det kan hålla i upp till två år medan andra anser att fenomenet försvinner efter att man förlöst sin bebis.

Det man tidigare sett är att den högra hjärnhalvan, som styr den emotionella delen, blir mer aktiv under en graviditet och därför kan ta mer fokus från den vänstra hjärnhalvan, som styr det kognitiva. Detta skulle kunna vara en förklaring till varför många kvinnor upplever gravidhjärna. 

 

Foto: Shutterstock

Källa: Deakin University 

Text: Hanna Sjöberg 

LÄS ÄVEN: Experten: Så kan du träna under och efter graviditeten