Hålla bröllopstal - 5 tips för att lyckas

Hålla bröllopstal - 5 tips för att lyckas

Vår och sommar innebär ofta bröllop och diverse firanden. Att hålla ett tal för högtidspersonerna är både en ära och ett fint sätt att visa sin uppskattning, och ett tillfälle att framföra en hyllning. Dock kan det vara lite klurigt att få ihop ett bra tal, och det finns vissa regler och rekommendationer att följa.

Här är 5 tips till dig som ska hålla ett bröllopstal:

 

1. Personligt men inte privat

Ett bra tal går ofta in på personens/personernas bra egenskaper och hyllar dessa, men avslöjar inga privata hemligheter. Tänk på att det är en fin linje över vad som är okej att ta upp – sådant som du vet att bruden/brudgummen skulle skämmas över ska helt enkelt utelämnas.

Detsamma gäller när det kommer till att berätta långa anekdoter som bara ”ni två” har upplevt tillsammans, det blir ofta för privat och inte speciellt kul för gästerna att sitta och höra på internskämt i tre minuter. Försök även att ha utrymme för partnern i talet, det kan ibland vara ojämnt fördelat mellan talarna och därför är det fint om talet (i alla fall någon gång) riktar sig till dem båda.

 

2. Ha gärna ett tema

Det behöver inte vara något avancerat, utan allmänna ämnen som ”er kärlek”, ”vår vänskap”, ”barn-förälder” eller något liknande. Vill du göra något annorlunda, anspela på något som personen verkligen gillar och som är karaktäristiskt för hen. Vad har hen för hobbys? Sport, musik, djur? Väv in detta i talet för en mer personlig touch.

 

3. Håll tiden

Man brukar säga att ett bröllopstal helst inte ska vara längre än 3 minuter. Klocka dig själv hemma när du övar på talet, och stryk eller formulera om dig om det bli långdraget. Undantag kan vara om du planerar att visa bilder, spela musik eller gör något annat spexigt, men ska du stå rakt upp och ner och prata är det bättre att hålla det kort!

 

4. Skippa alkoholen

… i alla fall innan talet. Du vill såklart framstå som skärpt och alert när du pratar, inte sluddrig och disträ. Självklart kan du vara med och skåla även innan ditt tal, men sippa då bara. När du väl har hållit ditt tal så kan du slappna av och festa hur mycket du vill, om du nu önskar!

 

5. Ta det lugnt

Till sist, försök att slappna av. Ta det lugnt och prata långsamt, så brukar man automatiskt stressa ner och låta mer samlad. Det är okej att vara nervös, och du kommer inte vara ensam med att vara det. Men ha i åtanke att talet är något positivt och roligt, som kommer att uppskattas massor av de du talar till. Det är synd att fokusera för mycket på att något kommer att gå fel, och därmed inte kunna njuta av stunden. 

 

LÄS ÄVEN: 4 tips för ett lyckat bröllopstal

Läs medlemmarnas egna tips på roliga bröllopstal här!