Hans ex släpper inte taget. Experten svarar: Så stöttar du din partner

Hans ex släpper inte taget. Experten svarar: Så stöttar du din partner

Anonym har nyligen börjat träffat en man och båda är nyseparerade. Mannen har en pågående konflikt med sitt ex och anonym upplever att han tar avstånd.

"Hej på er!

Kände att jag behöver lite tips och råd. Har börjat dejta en man nu i snart 2 månader, vi har känt varandra i 2 år. Vi är båda ganska nyseparerade, cirka 6 månader tillbaka. Hans ex som han har barn med styr honom väldigt mycket och sätter käppar i hjulen för honom genom att hon nästan hotar honom att ska ta sitt barn när det är mamma vecka, för annars får han inte träffa henne när det är hans vecka. Varje gång det blir såhär så blir han väldigt låg och kort mot mig när vi har haft kontakt, när dom inte haft kontakt så är det hur bra som helst mellan oss, och det liksom känns som saker faller på plats. Men så fort hon har hört av sig till han så är det något hon vill få igenom och då blir han sänkt. Jag vet inte hur jag ska gå tillväga när det blir såhär, jag blir också osäker på han och om han tar avstånd från mig. Vi båda har fattat tycke för varandra och vill nåt med detta men det känns svårt att ta sig framåt när detta händer. Någon som har tips angående detta så vore det tacksamt."

Experten svarar

Relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander svarar.

Separation med barn

- Det är en ny separation, 6 månader är inte lång tid och här finns det barn gemensamt.
Första insikten är att mannen och exet kanske fortfarande håller på att hitta sin nya vardag ifrån varandra och försöka få till det bästa för främst barnet men även hur förhålla sig till varandras nya vardag och liv.

Han har träffat en ny

- Det kan ju vara så att ex-kvinnan inte riktigt landat i dels separationen men också att mannen är i en ny relation.
Ganska ofta så möter jag par i liknande lägen där rädslan för vad som händer med barnet (speciellt när det kommer nya partners in i bilden) kan slå över på mannen och som konsekvens av det kan bli att kvinnan i det här fallet försöker bestämma och få sin vilja igenom.
Självklart kan det också handla om svartsjuka och avundsjuka från ex-kvinnan.

Han kan känna skuld 

- Mannen kan känna skuld och ilska och även sorg vilket blir tydligt när hans ex hör av sig - det blir en påminnelse om vad han lämnat.

Oro för barnen

- Det kan finnas en oro för barnet och där mannen kanske ser sidor hos exet som gör att han vacklar i sitt beslut - även om han själv kände sig säker på att vilja lämna så kanske man inte alltid kan se konsekvenserna fullt ut, med till exempel vårdnaden kring barnen.

När exet går in och bestämmer

- Mannen kan känna sig lite "dum" inför dig - att han har sitt ex som går in och bestämmer och där han måste förhålla sig och ta itu med saker som han kanske själv inte vill dra in i er nuvarande relation.
Det kan vara det som du känner som att han tar avstånd - men där det handlar om lite skam för att han inte riktigt känner att han klarar av att hantera situationen.

Det kan du göra

- Det allra bästa som du kan göra är att stötta mannen men inte prata skit om mannens ex. Det leder ingenvart utan förstärker bara mannens dåliga samvete och kanske känsla av otillräcklighet - åt alla håll.
Här skulle du kunna fråga mannen om hans tankar kring situationen, hans känslor i det han står i och vad han skulle behöva - från dig alltså, om det finns något du kan ge eller stötta honom i.

/Charlotte Sander 

Charlotte Sander är relationsrådgivare och samtalsterapuet. För att veta mer om Charlotte och boka en tid, klicka här.

Läs hela fourmtråden och kommentera: Killens ex