Här är kommunen med Sveriges godaste kranvatten 2020

Här är kommunen med Sveriges godaste kranvatten 2020

En jury har nu fastslagit vilken svensk kommun som har det godaste kranvattnet 2020. Kanske är det just där du bor?
 
En sak är säker – det är skillnad på vatten och vatten. Det vet alla. Eller åtminstone de som är finsmakare ut i fingerspetsarna. Att bo i en stad med bra kranvatten är med andra ord något att vara lite extra tacksam och stolt över. Därför har branschorganisationen "Svenskt vatten" samlat en jury med fyra deltagare som testat och utsett Sveriges godaste dricksvatten.
 
104 kommuner var med och tävlade och tillslut stod det mellan 20 komuner vars vatten gick vidare till final-provsmakningen.
 

Komunen med Sveriges godaste vatten 2020

Med motiveringen: ”Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”, stod vinnaren klar.
 
Och år 2020 var det Höganäs, i Skåne, som kammade hem den ärofyllda vinsten och kan nu titulera sig som staden med Sveriges godaste kranvatten. Men hur ser det egentligen ut där du bor? Juryn har även listat det godaste vattnet i Norrland, Svealand och Götaland.
 

Andra städer med riktigt bra kranvatten:

Norrlands godaste kranvatten: Boden kommun
Juryns motivering: ”Likt en droppande istapp i marshög fjälluft – tydligt, friskt och med karaktär. Ett glasklart vatten.” 
 
Svealands godaste kranvatten: Flens kommun
Juryns motivering:  ”Ett vatten med en spröd, fin ton och som bjuder in till stora klunkar. En briljant törstsläckare.” 
 
Götalands godaste kranvatten: Ulricehamns kommun
Juryns omdöme: ”Friskt och svalkande klart som ur djupet av en skogskälla. Njutbart från första klunken.”
 
De 20 finalisterna var:
Bengtsfors, Berg, Boden, Falun, Flen, Halmstad, Hässleholm, Höganäs, Kalix, Laxå, Mark, Mjölby, Nacka, Ockelbo, Strängnäs, Sundsvall, Ulricehamn, Vindeln, Örnsköldsvik och Östra Göinge.
 
 
Foto: Shutterstock / Wavebreakmedia
Källa: Svensktvatten.se