Annons:
Hemligheten med en lyckad förlossning

Hemligheten med en lyckad förlossning

Dagens mödravård är ofta en ansträngande upplevelse, inte sällan fylld av jäkt där det är lätt för blivande föräldrar att försvinna i det höga tempot. Mottagningen Privata Barnmorskor utgörs av fyra erfarna barnmorskor som tröttnade på hur mödravården producerade oroliga och stressade föräldrapar. Här ligger fokus istället på lugn och harmoni, och en trivsam miljö där nervösa föräldrar kan slappna av och finna trygghet.
 
–Vi kände att det behövdes ett ställe där man utöver att få prover tagna, undersökningar gjorda och den sedvanliga information man som blivande förälder kan tänkas behöva, erbjöds något mer. Hos oss träffar du en barnmorska som med erfaren hand guidar dig fram till en väl förberedd förlossning, säger Susanne Wassberg, en av grundarna till Privata Barnmorskor.
 
När Allt för föräldrar kliver in i den gemytliga miljön hos Privata Barnmorskor slås vi av hur hemtrevligt det är. Den vackra artonhundratals-våningen känns ombonad och ett lugn ligger i luften.
 
– Ja, jag tror att föräldrarna som kommer hit trivs här, ler Susanne. Vi tycker att det är viktigt att det ska vara trivsamt att vara här, vi ville inte ha någon institutionell känsla utan lite trevliga möbler och mysig miljö.
 
Berätta lite om varför ni startade Privata Barnmorskor, vad var det som ni tyckte saknades hos andra?
– Individuell vård. Alla föräldrar är olika och varje graviditet unik, det går inte att bara använda en mall för alla, inte om man vill ha ett bra resultat i alla fall. Hos oss blir du sedd, hela du. Du träffar samma barnmorska varje gång. Du vet att hon vet vem du är och du vet vem hon är. Det skapar en trygghet som varje blivande förälder förtjänar. Det ger väl förberedda föräldrapar. Vi är även noga med att även se papporna, vilket inte är helt vanligt.Vi har pappakurser som tar upp det stora i att bli pappa. Den hålls av en man och är till för män. Här kan man träffas och prata om de funderingar som man kanske inte har fått utlopp för tidigare. En väl förberedd pappa är oerhört viktigt, inte minst under förlossningen då kvinnan behöver allt stöd hon kan få.
 
Det låter jättebra, har ni fler kurser?
– Ja visst, naturligtvis erbjuder vi föräldrakurser och amningsföreläsningar, men även en förlossningsförberedande psykoprofylaxkurs med Louise Hallin. Återigen, vi satsar på att ha ett väl förberett föräldrapar som ger sig in i äventyret att bli föräldrar tillsammans. Vi har varit med så länge och ser med sorg att statistiken pekar på en stadig ökning av kejsarsnitt och instrumentala förlossningar. Vi är fast i vår övertygelse att det skulle kunna minska med rätt förberedelser. Självklart är det ibland inte möjligt att föda säkert på något annat sätt, men alla ska vara förberedda så gott det går, oavsett typ av förlossning. Det har visat sig att mammorna och papporna som går hos oss håller med. När Stockholms läns landsting gjorde en undersökning gällande patientnöjdhet så hamnade vi på Privata Barnmorskor på topp för andra året i rad. Jätteroligt naturligtvis!
 
Text: Liv Lövendahl Hagman
Annons