Gravid

Hjälp, min kropp gör saker!

Hjälp, min kropp gör saker!

Kanske har du hört andra kvinnors rysarhistorier om diverse fysiska förödmjukelser. Kanske inbillar du dig att maken kommer att vända sig bort med avsmak när du sätter igång eller att barnmorskan kommer att lämna dig för att du gör något äckligt. Du kan lugnt slå bort sådana idéer, när det väl är dags kommer alla att vara inställda på ditt och barnets välbefinnande. Vad är lite kräk eller bajs mot ett nytt liv?

Och nu har dessutom barnläkaren och professorn Lars Åke Hansson i Göteborg kommit fram till att det nyfödda barnet bör få komma i kontakt med mammans tarmflora, det vill säga bajs, för att undvika framtida allergier. Han menar att i en alltför ”ren” miljö kommer barnets första kontakt med bakterier att vara stafylokocker som finns på människans hud, istället för de nyttiga kolibakterierna som finns i mammans mage. Kolibakterierna hjälper, enligt professor Hansson immunförsvaret att komma igång.

Men hur ”äckligt” kan det bli? Hur vanligt är det till exempel att kräkas på förlossningen? Frågan går vidare till Lena Ekberg, barnmorska på Huddinge sjukhus.

– Illamående är väldigt vanligt även om inte alla kräks, det är naturens sätt att vilja tömma magen. För vissa börjar förlossningen med illamående medan andra mår som mest illa mot slutet. Det är väldigt olika, en del mår inte illa alls medan andra kräks genom hela förlossningen. I ett visst skede, just när barnet passerar sittbenstaggarna (spinetaggarna) mår många illa, det är ett väldigt känsligt område. Det går inte att förutsäga vilka kvinnor som kommer att kräkas.

En förlossning innebär en enorm fysisk ansträngning. När kroppen jobbar mer än vad den är van vid kan vi kräkas, fenomenet märks till exempel bland maratonlöpare. En förlossning är en av de största händelserna i livet både fysiskt och psykiskt, därför är illamående inte konstigt även om det är trist.

– Att äta lite men ofta kan hjälpa och även att dricka mycket. Akupunktur har en väldigt god effekt på en del men tyvärr inte på alla, säger Lena Ekberg.

Att det kommer bajs vid förlossningen är vanligt, men något som en del kvinnor har svårt att acceptera. I vår tid är kontroll viktigt och många upplever det som förfärligt genant.

– Det är en del av barnafödandet, säger Lena Ekberg. Det här är naturen, det är självklart att både kiss och bajs kan komma ut när barnet trycker på. För oss barnmorskor är det vardagligt och inte alls pinsamt, jag har heller aldrig varit med om att någon make reagerat negativt. Däremot kan jag förstå att kvinnan tycker att det är jobbigt, hon är ju otroligt utlämnad i situationen. När kvinnan kommer hit brukar jag erbjuda lavemang sedan får hon avgöra om hon vill ha det eller inte.

Powered by Labrador CMS